Pineapple upside down cake/upp-och-ner-kaka med ananas

Ananaskaka

Ananaskaka

Foto: Tor Johnsson

Mat & dryck2011-02-10 09:07

8-10 bitar

En riktigt amerikansk klassiker som är godare än den ser ut. Cocktailbären ger den rätta kitschiga stilen. Serveras nygjord med vaniljglass.

Topping

50 g mjukt smör

3/4 dl ljust muscovadosocker

6 ananasringar

6 röda cocktailbär

Kaka

100 g mjukt smör

1 dl strösocker

2 msk ananasspad (från burken)

2 ägg

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Till formen

1 msk smör

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund kakform, gärna med löstagbar kant. Rör smör och muscovadosocker till toppingen mjukt och smidigt. Bred ut smöret på botten av formen och upp en bit på kanten. Häll av ananasen men spara spadet. Fördela ringarna över smörblandningen.

2. Gör kaksmeten. Vispa smör och strösocker mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ananasspadet och vispa ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det i äggblandningen. Rör till en jämn smet. Häll smeten i formen, grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter.

3. Låt kakan svalna i fem minuter och vänd sedan upp den på ett fat. Dekorera med cocktailbär. Servera ljummen med vaniljglass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!