Pistagemarängtårta med jordgubbar
(ca 10 bitar)75 g margarin1 dl socker4 äggulor1,5 dl vetemjöl1,5 tsk bakpulver2û4 msk mjölkMaräng: 4 äggvitor, 2 dl socker, för den som vill också 50 g pistagenötter.Rabarbersirap: 300 g rabarber, 1,5 dl ljus sirap, 1 dl vitt vin (tårtan blir god även utan denna rabarbersirap)Fyllning: 3û4 dl visp- eller mellangrädde, 1 l färska jordgubbar eller ta frysta, ev skivade jordgubbar
Rör margarin och socker pösigt. T
illsätt en äggula i taget och rör mellan varje. Blanda vetemjöl med bakpulver. Rör ned mjölblandning och mjölk. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna 30x40 cm och smörj det. Bred ut smeten.
Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt att vispa tills marängen är blank och styv. B
red marängen över smeten. Strö ev över hackade pistagenötter.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 min. L
åt kakan svalna. Lossa sedan varsamt papperet. Dela kakan på mitten.
Till rabarbersirapen ska rabarbern ansas och skäras i bitar. Blanda den med sirap och vin i en kastrull.
Låt koka ca 5 min.
Sila av rabarbern. L
åt spadet sjuda ca 15 min till sirapskonsistens. Låt svalna. Vispa grädden och skiva jordgubbarna. Bred grädde på en botten. Ringla över rabarbersirapen. Lägg ihop med den andra botten. Garnera med jordgubbar. Den här tårtan garnerar sig själv, i och med marängen, så annan garnering kan uteslutas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!