Plåta mat så att den sticker ut

Att fotografera mat är populärt nu. Inte minst på sociala medier som Instagram och Facebook kryllar det av flashiga bakverk och maträtter. Uppsalafotografen Ulrika Ekblom guidar till matbilderna som skiljer sig från mängden.

Ulrika Ekblom fotograferar mat

Ulrika Ekblom fotograferar mat

Foto: Tomas Lundin

Mat & dryck2013-10-24 14:00

Hon har varit fotograf sedan hon var i 20-årsåldern. Från början hade hon ingen speciell inriktning, men det ena har gett det andra och nu är det mest mat framför kameralinsen. I ateljén är det fullt av rekvisita, det senaste fyndet är en tung marmorskiva. Men klassiskt snyggt är inte alltid det bästa, plywood och plåt fungerar nog så bra. Allt beror på sammanhanget. På hyllor och i skåp finns drösvis med porslin, men inte serviser, utan en eller två av varje sort. Många är loppisfynd.

– Att fotografera mat är inte bara att visa själva maträtten, utan jag vill förmedla en känsla av den. I verkligheten doftar mat och smakar, men det gör den ju inte på bild. Det visuella måste förstärkas för att maten ska komma till sin rätt, säger Ulrika Ekblom.
Hur gör hon då för att förstärka en matbild? Jo, det handlar inte om en massa styling med obskyra kemikalier. Nej, genom att bygga upp miljöer som placerar maten i ett sammanhang.

– Ställer jag in en fin gammal kopp i bilden, kanske någon reagerar och tänker: Titta en sån hade min mormor! säger Ulrika som började fotografera när hon gick på gymnasiet.
Då valde hon bort spanska och tog bild istället. När hon var 20 flyttade föräldrarna till Washington DC och där tog Ulrika en baskurs på konstskola. Sedan flyttade hon till Paris och fortsatte på en amerikansk konstskola med foto som inriktning.

– Jag gjorde valet precis innan jag skulle börja. Jag tänkte att det man kan måla det kan man också fotografera av och att foto är lättare att kunna leva av, säger Ulrika. 
Riktigt genomtänkt var det inte, men det skulle visa sig lyckat. 

Väl hemma i Uppsala experimenterade hon med egna bildprojekt. Det första handlade om hästar, till ett annat placerade hon sin man i ett badkar och tog bilder i lila och gult. Bilderna gick att sälja till magasin och reklam. Badkarsbilden kom att symbolisera Vattumannen och vips fick hon uppdraget att göra en hel serie bilder till horoskop. Samtidigt arbetade hon som assistent till en matfotograf.

Sedan dess har hon arbetat som frilansfotograf, ofta ihop med UNT:s matskribent Liselotte Forslin. Tillsammans har de gett ut sju kokböcker och hur många matreportage som helst. Ulrika har gjort sexton böcker och fyra är på gång.
– Jag tycker om att experimentera, men rätten måste ändå alltid se god ut. Jag vill att bilderna ska kännas verkliga och ge ett autentiskt intryck, säger Ulrika som åkte till Paris och fotograferade stadsmiljöer till en bok om franska bakverk.

Men just den här dagen blir det ingen verklig resa. Däremot får Ulrika utmaningen att fotografera vanliga rätter som inte ser alltför spännande ut: Vit fisk med potatis, falukorv med stuvade tillbehör, ett bröd och en bit blåbärspaj. Falukorven är den första hon tar sig an, den är största utmaningen och det gillar hon.


För dig som vill ta bättre matbilder...

Vad är det som gör den här maten god? Titta noga på motivet och känn efter vad du tycker.

Flytta runt motivet och testa lite olika vinklar. 

Se till att använda det naturliga ljus som finns. Ha ett bord uppställt där ljuset sipprar in. Mjukt ljus funkar bättre än direkt solljus. Kolla var ljusreflexerna hamnar. 

Ta inte för tajta bild. De kan bli svåra att förstå.

Ställ in något. Ett glas eller bestick i bilden ger en känsla av att rummet fortsätter.

Bord eller andra ytor i bakgrunden får gärna vara lite avskavda eller ha något mönster för att ge liv åt bilden.

Dukar och andra textilier med en intressant yta, som skrynklig eller grovmaskig, kan göra att bilden inte känns platt.

Ska det vara sås med på bilden? Lägg inte på för mycket och häll upp den
precis före fotograferingen så att det inte blir skinn på eller att allt flyter ihop.

Kokt potatis och annat som ser lite trist ut kan läggas i bakgrunden och fotograferas oskarpt.

Oliver kan snabbt se torra ut, pensla lite matolja på dem så ser de godare ut.

Lägg inte upp maten på en tallrik på ett sätt så att det blir tomma ytor. Det kan se ut som mörka hål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!