Plockrätter helt rätt till påsk

Räksallad, äggröra, crostini med ärtricotta och rökt lax och potatissnittar är plockrätter du kan göra till påsk. Satsa på vårinspirerade tilltugg till påskminglet.

Crostini med ärtricotta och rökt lax.

Crostini med ärtricotta och rökt lax.

Foto:

Mat & dryck2016-03-20 07:05

Jag älskar den lyxiga känslan av snittar och ett glas bubbel. Det behöver inte vara krångligt och dyrt, bara att någon har ansträngt sig lite mer än chips och salta pinnar får mig att gå i spinn. Det känns lite lyxigt och påminner mig om härliga ”cocktail hours” i USA där jag vistas mycket. När jag själv bjuder på mat gör jag gärna några tilltugg och bjuder på innan maten i stället för förrätt. För det är ofta så trevligt innan man sätter sig till bords, då man kan mingla och prata med alla.

Jag tycker det räcker med en eller ett par snittar och så kan man ställa fram en skål med goda nötter eller kvalitetschips. Men om du är lite ambitiösare kan du göra flera. Jag ger er fyra goda recept av olika typer. En med bröd, en med ägg, en i salladsblad och en potatisvariant.

Beräkna ett par snittar per person. Fler om du bara gör en eller två sorter.

Här har jag använt mig av vårsmaker som sparris, ägg, ärtor och lax med mera. Lite påskinspirerat och vårlätt.

Räksalladen ska ligga i blad av så kallad ”sweet gem” eller ”hjärtsallat”. Min favoritsallat med sina små blad som är söta, krispiga och håller länge i kylen. Säljs två och två i matbutiken. Den salladen är mycket användbar. Har du inte det kan du använda roman-, eller krispsallat och ta de minsta bladen. På bilden är det små krispsallatsblad.

På crostinin har jag mixat ärtor med ricottost, citronskal och parmesan. Perfekt till rökt lax. Om du vill göra det lite mer avslappnat ställer du bara fram en skål med ärtricottan, ett fat med strimlad lax och sparris samt rostade brödsnittar så får var och en göra sin egen snitt.

Äggröra med cheddar och parmachips är fint att servera ur äggskal eller direkt i en äggkopp. Lägg fram små skedar till. Den som vill kan droppa på lite tryffelolja vid servering.

Sist men inte minst. Rostade småpotatisar med kaprismajonnäs. Say no more. Så ursimpelt men fantastiskt gott. Jag rostar små potatishalvor med lite olivolja och flingsalt. Låter de svalna men inte bli helt kalla och lägger på en klick majonnäs blandat med kapris och lite hot sauce. Här är det bara hemgjord majonnäs eller Hellmann’s majonnäs som gäller.

Servera dina snittar, hors d’oeuvres, canapéer, tilltugg eller vad du vill kalla dem med gott bubbel. Ställ fram småassietter och servetter och eventuellt smågafflar och småskedar.

Säg hej till våren. Alla blir glada. Jag lovar.

Recept

Räksallad med mango och avokado i sallatsblad

Friskt och fräscht med sött och salt.

Ca 15 st

15 små sallatblad av ”sweet gem”-sallat

500 g räkor med skal, skalade

1 ask fryst mango, ca 250 g, tinad

1 stor mogen avokado, tärnad

1 chilifrukt, delad på längden, urkärnad och hackad

2 salladslökar, strimlade tvärsöver

1 kruka koriander, hackad

1/2 lime, pressad saft

1 nypa flingsalt

1 Blanda samtliga ingredienser utom sallatsbladen.

2 Förvara kallt tills det är dags att servera.

3 Ös upp salladen i sallatsbladen precis innan servering.

Crostini med ärtricotta och rökt lax

Matiga och goda tilltugg. Du kan även använda gravad eller rimmad lax om du vill.

Ca 20 st

1 baguette av god kvalitet

1 knippe färsk grön sparris

200 g rökt lax

Ärtricotta

125 g frysta ärtor, tinade (1/2 litet paket)

125 g ricottaost (1/2 burk)

½ ekologisk citron, finrivet skal

1 dl parmesan, finriven

nymald svartpeppar

1 Sätt ugnen på 225 grader.

2 Skiva baguetten lite på snedden i drygt centimetertjocka skivor och rosta dem lätt i ugn på cirka 3-4 minuter tills de får lite färg.

3 Dela sparrisen i mindre bitar och gärna på längden om de är lite tjockare.

4 Förväll dem hastigt någon minut i lättsaltat vatten. Spola av i kallt vatten och salta lätt.

5 Kör ärtor, ricotta, citronskal och parmesan i matberedare till en kräm. Smaka av med peppar.

6 Bred ärtricotta på bröden.

7 Riv laxen i strimlor och lägg på tillsammans med sparrisen.

8 Dra ett par varv med pepparkvarnen och servera.

Äggröra med cheddar samt parmachips

Krämig äggröra med salta parmachips. Perfekt i påsk.

Ca 12 st

4 ägg

1 dl crème fraiche

1 dl cheddarost, riven

100 g parmaskinka

flingsalt och nymald svartpeppar

2 msk gräslök, finstrimlad

ev tryffelolja till servering

1 Sätt ugnen på 150 grader.

2 Skär eller klipp remsor av skinkan som du delar i hälften.

3 Lägg dem på en bakpapparsklädd plåt och låt de torka i ugnen cirka 10 minuter tills de är krispiga.

4 Vispa ihop ägg, crème fraiche och cheddar. Krydda med ett par nypor flingsalt och rejält med peppar.

5 Hetta upp lite olja i en tjockbottnad panna och häll i äggblandningen. Sänk värmen till medelvärme.

6 Rör hela tiden i långa drag från botten med en stekspade eller slickepott tills äggröran krämar till sig. Det tar 3-4 minuter.

7 Fördela äggröran i äggskal eller direkt i äggkoppar.

8 Toppa med finstrimlad gräslök och stick ner ett eller ett par parmachips. Servera direkt.

9 Ett par droppar tryffelolja vid servering är fantastisk gott om man gillar det.

Potatissnittar med kaprismajonnäs

Jag är barnsligt förtjust i kombon rostad potatis och majonnäs. Men bara god majonnäs. Annars får det vara.

Ca 20 st

10 små potatisar, tvättade och delade horisontellt

olivolja

flingsalt

1 ½ dl majonnäs, hemgjord eller Hellmann’s

1 dl kapris + 2 msk till dekoration

några droppar hot sauce, t ex srirachasås eller tabasco

2 msk fint hackad persilja

1 Sätt ugnen på 225 grader.

2 Lägg potatisen på en bakpapperklädd plåt med lite olivolja med snittsidan ner.

3 Rosta cirka 25 minuter mitt i ugnen. Vänd efter drygt halva tiden och rosta tills de är gyllene.

4 Salta lätt och låt svalna lite.

5 Blanda majonnäs, kapris och hot sauce.

6 Klicka på potatisarna och garnera med ytterligare kapris samt persilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!