Plommonstek från Lorraine
(6 pers)1,2 kg fläskstek utan ben3 kryddnejlikor30 g smör1 msk olivolja5 hackade schalottenlökar1 kg stora fasta röda plommon1 msk florsockersalt, pepparTill såsen:60 g smör1 msk mjöl0,5 dl slivovits eller konjak3 msk vinbärsgelé3 msk crFme fraichesalt, peppar
köttet runt om till fin färg. Salta, peppra och lägg i löken.
Sätt lock på grytan och låt det småputtra 1,5 timmar.
Tvätta plommonen och torka dem på hushållspapper. Tag ur kärnorna med hjälp av en liten vass kniv utan att plommonen förlorar sin form.
Efter 30 minuters stekning lägger man hälften av plommonen runt steken, pudrar över dem sockret
och fortsätter stekningen en timme.
Den andra hälften av plommonen får småsteka i smör ca 20 min. Vakta noga så de inte förlorar formen. När steken är färdig skär man upp den, lägger skivorna på värmt fat med de smörstekta plommonen runt om.
Håll fatet varmt medan ni gör såsen. Skumma av det feta från skyn, häll i konjak eller slivovits, låt det sjuda och sila sedan skyn.
Rör ihop smör och mjöl och vispa i, tillsätt gelén och vispa sist ner crFme fraiche.
Smaka av. Vispa i lite buljong om ni tycker såsen är för tjock.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!