Plommontarte med vaniljmascarpone

(6-8 portioner) 3 dl vetemjöl1 dl florsocker 150 g kallt smör eller margarin i kuber1 äggFyllning:8-10 urkärnade och klyftade plommon3 msk smör eller margarin4 msk råsocker1 burk mascarponeost, 250 g2 tsk vaniljsocker

Mat & dryck2002-08-22 00:01
Kör mjöl, florsocker och matfett i matberedare till en grynig massa. Tillsätt ägget och kör till en smidig deg. Rulla degen till en boll och platta ut den till en platta. Lägg i plastpåse och kyl den i kylskåp i ca 30 minuter så blir den mer lätthanterlig. Sätt ugnen på 225º. Tryck ut degen i en låg pajform, gärna med löstagbar kant. Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter tills det får lite färg. Låt svalna. Hetta upp matfettet till fyllningen i en stekpanna och rör i råsockret som ska smälta. Tillsätt plommonklyftorna och låt de puttra med cirka 4-5 minuter. Lägg upp dem på ett fat och låt de rinna av och svalna lite. Blanda mascarponeosten med vaniljsockret och bred ut i det avsvalnade pajskalet. Fördela plommonklyftorna över och servera genast.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!