Populärt besök av Såskungen

Med Såskungen på plats förhöjs skolelevers matupplevelse, men det kan också skapa autograftumult. Barnvänlig lax och trendigt högrev stod på menyn.

Foto: Pär Fredin

Mat & dryck2014-04-23 09:03

Det är inte ofta som ett stort antal elever flockas utanför köksingången på Årstaskolan, men just den här dagen fanns en stjärnkock på plats för att röra om i grytorna.

– Där är han! utropade Linnea Engström och satte händerna för munnen när hon sträckte på sig och fick syn på ”såskungen”.

Många elever kallade honom just så efter att de sett honom delta i tv-programmet Kockarnas kamp.

– Ni ska allihopa få autografer när ni har ätit upp maten! ropade Crister Svantesson inifrån köket.

Fyra elever fick vara med i köket och laga mat under besöket.

– Det är kul att laga mat med en riktig kock och ganska spännande, säger Pelle Sporrong samtidigt som han rör om i det som ska bli pulled pork och barnen ska få som mellanmål på eftermiddagen.

Crister Svantesson klassas av många som en av landets mest meriterade kockar. Just nu är han ute på en matturné runt Sverige som kallas Matglädje­resan. Att ett av stoppen blev på Årstaskolan var ganska slumpartat, men själv var han glad över att få komma på besök.

– Det är väldigt roligt. Det händer alltid något när barn är med och lagar mat och jag vill öka på barnens lust att laga mat, sa Crister Svantesson.

Han är känd för sin franska matlagning men i dag var det en laxrätt och en högrevsrätt som stod på menyn. Laxen eftersom det är en bra fisk och en fisk som många barn känner igen och därför också äter och högrev eftersom det är en fin råvara som blivit trendig på senaste tiden.

– Nu gör man ju till och med hamburgare på högrev på finrestaurang. Förr var det bara kalops som gällde, sa Crister Svantesson.

Från skolans sida var besöket välkommet eftersom det gav köket lite välförtjänt uppmärksamhet.

– Vissa barn vet ju knappt att vi faktiskt lagar all mat här inne. Och så är det kul när det händer saker kring måltiden. Det är viktigt för upplevelsen och det stärker matglädjen och barnens inställning till skolmaten, berättade Karin Jansson, köksansvarig kock.

Men hon erkände också att hon fick byta ut några av ingredienserna i rätterna för att de var för dyra.

Det rådde nästintill kaos i matsalen när eleverna började strömma in och sätta sig till bords. Men själva maten verkade inte spela så stor roll för eleverna, åtminstone inte för de yngre eleverna.

– Den var god! Mycket godare än vanlig lax, ropade förstaklassaren Johan Brådenmark innan han sprang bort mot den folkmassa som bildats kring Crister Svantesson.

Han hade nämligen börjat skriva sina autografer. Signe Egervärn var mäkta imponerad över sin autograf, men någon lax hamnade inte på hennes tallrik. Hon tyckte det var för mycket peppar på. Men hon fick receptet på rätten och sa att hon ska försöka få sina föräldrar att laga den åt henne, fast utan peppar.

Recept

Halstrad laxfilé med spenat

4 portioner.

4 bitar laxfilé, ca 600 g

Olivolja

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

Sås:

1 burk crème fraiche

1 msk röd pesto

1 msk kapris, finhackad

Vitlökspulver

Tillbehör:

400 g babyspenat

Smör

Salt och peppar

1 Börja med såsen. Blanda crème fraiche med pesto, ­kapris och vitlökspulver.Smaka av och ställ svalt.

2 Fräs spenaten i smör. Salta och peppra. Rör om ordentligt.

3 Halstra laxfiléerna i olivolja i en stekpanna cirka 2 minuter per sida. Salta och peppra.

4 Lägg spenaten på tallrikarna och laxfiléerna ovanpå. Servera med såsen.

Högrevsgryta à la Svantesson med chipotle chili

4 portioner.

1 kg högrev

2 gula lökar

2 krossade vitlöksklyftor

1 paket bacon, cirka 140 g

Salt och peppar

Olivolja

1 torkad chipotle chili

5 dl oxfond

1/2 tsk torkad timjan

2 lagerblad

Maizena

Ris till servering

1 Skär köttet i 2x2 cm stora bitar. Skiva löken och hacka vitlöken.Strimla bacon.

2 Salta och peppra köttet, bryn det i olivolja i en stekpanna. Lägg sedan köttet i en rymlig gryta.

3 Bryn bacon med lök och vitlök i en stekpanna. Lägg det i grytan och tillsätt chipotle chilin hel.

4 Häll på oxfond och tillsätt timjan och lagerblad. Låt koka cirka två timmar på medelstark värme tills köttet är mört.

5 Om det behövs: Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av.

6 Servera grytan med ris.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!