Potatisgnocchi med tomatsås
(4 pers)Potatisgnocchi kan användas som vanlig pasta till de flesta såser. Potatisens kvalitet är avgörande.Gnocchi: 10-12 potatisar av en mjölig sort, t ex King Edward, 1 tsk salt, ca 3 dl vetemjöl (beror på potatissort), 1 msk smör och salvia (färsk är att föredra men torkad går bra).Såsen: 2 burkar hela tomater, 1 gul lök, 1 vitlöksklyfta, olivolja, salt och svartpeppar, riven parmesan.
Hacka löken och vitlöken till såsen och fräs den mjuk i olivolja. Hacka tomaterna och häll i, smaka av med salt och svartpeppar. Låt småkoka till en simmig sås.
Blanda den pressade potatisen med salt och knåda ner mjöl, lite i taget tills degen blir slät. Degen är klar när den inte känns klibbig. Tag en klump stor som en tumme och rulla den till en boll. Kläm till klumpen mellan tummen och en gaffel och lägg den på bakplåtspapper.
Koka under tiden upp 3 liter lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg i gnocchin i omgångar i det kokande vattnet. Rör om försiktigt så att de inte fastnar i varandra. Ta upp med en hålslev så snart de flyter upp till ytan (tar ca 2-3 min).
Fräs salviabladen i smör i stekpannan. Vänd ner gnocchin och servera med tomatsåsen. Strö över parmesan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!