Potatismos

(2 port)Det enklaste kan vara gott nog och dessutom snabbt tillagat. Potatismos är inte en trist rätt utan den kan piffas upp med olika smaksättningar.5-7 potatisar av mjölig sort1 tsk salt per liter vatten1 dl varm standardmjölk0,5 msk bordsmargarinnymald peppar

Mat & dryck2003-01-18 00:01
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i vatten med salt. Slå av vattnet och låt den ånga av. Mosa den i kastrullen med potatisstöt eller genom purépress. Späd med varm mjölk och lägg i en klick fett. Krydda med nymald peppar. Rör det luftigt eller vispa med elvisp.
I stället för att späda med mjölk kan man smaksätta med crème fraiche, t ex den
med franska örter eller paprika/chili.
Rör ner riven smakstark ost. Riven getost ger en ny smak. Eller fetaost i tärningar. Smaksätt med pressad vitlök (rosta/fräs vitlöksklyftor i olja med skalet kvar några minuter innan klyftorna pressas ur), klippt kryddgrönt t ex persilja, gräslök, dill, timjan eller oregano eller en mixning av dem.
Smaksätt med grovkornig sötstark senap. Eller blanda ner färdig pesto. Eller bara en god olivolja. Fräst gul lök i smala klyftor. Eller bara fint strimlad purjolök. Klippta soltorkade inlagda tomater tillsammans med hackade färska örter. Fräst svamp i skivor.
Glöm inte bort den ”delikatess” som pressad potatis kan utgöra. Välj en mjölig sort. Som pressad blir potatisen bland annat en läcker förrätt genom att man lägger ett litet berg av den på assietter och toppar med stenbits- eller forellrom och en klick lätt crème fraiche. Garnera med dillkvist. Blå Congo (blålila potatissort) blir effektfull i pressad form. Toppa med den svagt gula ishavsrommen.
Snabbkokt blir potatisen om den delas i tärningar/kuber/skivor. Koka den gärna i buljong t ex grönsaks- eller hönsbuljong. Extra gott med färska örter som timjan/persilja. Tillägg som tunna lökklyftor eller det gröna från purjolök i lite tjocka skivor passar utmärkt. Smaka eventuellt av med rivet citronskal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!