4 personer
600 g rådjursytterfilé eller lammytterfilé
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald kanel
2 krm cayennepeppar
1 tsk nymald svartpeppar
2 tsk flingsalt
1 msk smör
Till servering och dekoration^
100 g äkta fetaost
½ granatäpple, kärnorna
1. Sätt ugnen på 150 grader. Putsa köttet. Blanda ihop kryddor och salt och klappa in köttet med det.
2. Hetta upp smöret i en panna tills det tystnar. Bryn köttet runt om så det får en vacker färg. Lägg det i en form och stek klart i ugnen till en innertemperatur av 65 grader. Det tar cirka 15-20 minuter.
3. Låt köttet vila 10 minuter innan du skär upp det i centimetertjocka skivor. Salta lätt med flingsalt på snittytorna. Smula över fetaost och garnera med granatäpplekärnor.
Balsamicosky:
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1 rosmarinkvist
1 dl balsamvinäger
2 msk råsocker
3 dl stark kalvfond (3 dl vatten + 2 msk konc fond)
1 msk potatismjöl blandat med lite vatten
1 msk smör
salt och nymald svartpeppar
1. Använd samma panna som du stekt köttet i utan att diska den först. Skala och krossa vitlöksklyftan lätt med sidan av ett knivblad.
2. Hetta upp smöret och bryn vitlöken och rosmarinkvisten lätt.
3. Häll i balsamvinäger och socker och låt det koka upp. Häll i kalvfonden och låt det sjuda utan lock cirka 10 minuter tills 2/3 återstår.
4. Red av med potatismjölet till en simmig konsistens. Blanka av med smöret. Smaka av med salt och peppar.
Rökig pumpapuré
Den här purén ska vara ganska lös. Den blir len som sammet och får en underbart rökigt smak av rökt paprikapulver som äntligen finns i vanliga kryddsortimentet under namnet ”Smoked Paprika”.
1 butternut squash-pumpa, ca 1200 g (beige päronformad pumpa)
½-1 dl vispgrädde
1 tsk rökt paprikapulver, s k ”Smoked Paprika, Santa Maria”
flingsalt och nymald vitpeppar
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär pumpan i två delar på längden och gröp ur kärnorna.
2. Lägg halvorna med snittytan ner på en bakpappersklädd plåt och baka i ugnen cirka 30 minuter tills den är helt mjuk.
3. Låt svalna tills den är hanterbar och gröp sedan ur köttet i en matberedare eller mixer. Mixa slätt tillsammans med grädde och paprikapulver till en len puré.
4. Smaka av med salt och peppar. Pumpan är söt i smaken så det kan behövas lite mer salt.
5. Lägg i en kastrull och hetta upp innan servering.