Rask rätt med rökta räkor

Bjuda vännerna på middag? Nej, knappast, det är för krångligt och matlagningen tar för lång tid. Det får bli en annan vecka. Då heter lösningen: Något köpt, något lagat.

Frederik Zäll.

Frederik Zäll.

Foto: Patrik Lundin

Mat & dryck2012-10-04 08:58

– Det här är ju lika enkelt som att värma färdig mat i mikron, säger Frederik Zäll och när han ställer sin aburök på ett värmetåligt underlag.
Till vardags är han delägare i Moejoes juicebar i Uppsala, gitarrist i bandet Eskobar, kokboksförfattare och matbloggare, och han förespråkar verkligen inte snabb matlagning. I bloggen, Lyxlagat, skriver han om matlagning så som den utfördes på hans mormors tid men i modern version.

Han älskar att koppla av med tidskrävande matlagning. Helst ska det ta en hel dag. Det är hans recept på livsnjutning. Bakgrunden är förstås att han tillbringat 12 år av sitt liv på turné runt om i världen och har ätit mer eller mindre sunkig mat i parti och minut. Numera käkar han inte halvfabrikat frivilligt.

Hur kommer det sig då att han står på en bakgård i Luthagen, med en burk färdigköpt aioli och frysta lösviktsräkor i handen?
Jo, matbloggare länkar till varandra och när Uppsalabon Anton Malmberg skulle göra sina andra digitala bloggreceptbok mejlade han 20 bloggare och frågade om de ville vara med. Temat på Bloggreceptboken är just: Något köpt, något lagat.
– Hellre en pizza tillsammans på en onsdag, än en trerättersmiddag som aldrig blir av. Man behöver inte vara så himla pretentiös, säger Anton Malmberg som driver den digitala köksbutiken lykka.se.

Han tycker att det gått prestige i att all mat ska vara lagad från grunden och vill flytta fokus från rätter som görs för att imponera och i stället puffa för matlagning som ökar umgänget.
– Inspirationen kommer ifrån den spanska matkulturen och hur man där umgås kring några tapas. Det borde kunna vara enklare att träffas över en bit mat och ett glas gott vin, säger Anton när han flingsaltar på fusksemifreddon med citron.

De 20 bloggarna accepterade uppgiften. Men temat visade sig vara en smula svårt. Bloggarna som vanligtvis inte köper färdigt, fick tänka utanför sina vanliga banor vilket ledde till nyskapande recept.
– Anton tvingade mig att köpa aiolin, säger Frederik som valde att bidra med rökta räkor för att de är så smidiga att laga.
Det enda som behövs förutom räkorna är en rök, den Frederik har med sig har han köpt för några hundralappar och den är inte inköpt på någon flashig butik. För att sätta fyr på röken behövs t-röd och rökspån eller flis.

Frederik fyller röklådans botten med spån och lägger på en dropplåt och galler. På med de frysta räkorna och sen fyller han nästan hela brännkoppen med tändvätskan och tänder på.
– Myspys, säger han och bryter stora bitar av det färdigköpta brödet och öppnar såsburken.
Från röken hörs ett fräsande ljud och nästan genast sprider sig en tjärlik doft. Femton minuter senare är räkorna färdiga att doppa i såsen och ätas med brödbitarna.


Recept

Surdegsbaguette med ljummen sardinröra
Recept: Jenny Carlstedt: http://frkdill.blogspot.se

Något köpt:
1 surdegsbaguette

Något lagat:
2 askar sardiner i olja
2 vitlöksklyftor
1 dl smakneutral rapsolja
1 knippe bladpersilja
2-3 rejäla stänk Tabasco
salt och svartpeppar

Gör så här:
1. Häll hälften av oljan i en kastrull. Hetta upp på medelvärme och pressa i vitlöken. Låt den fräsa utan att ta färg.
2. Häll i sardinerna. Mosa lätt med en gaffel. Häll i resten av oljan. Rör och värm någon minut. Stänk i Tabasco och smaka av med salt och peppar.
3. Hacka persiljan grovt och rör ner. Servera på skivor av surdegsbaguette.


Rökta räkor
Recept: Frederik Zäll: blogg.alltommat.se/lyxlagat

Något köpt:
En finfin aioli
körsbärstomater
1 bröd

Något lagat:
500 g räkor med skal

Gör så här: De frysta räkorna som finns i lösvikt brukar vara ytterst fina. Godast är dock givetvis de färska räkorna.
1. Ta fram er rök och fyll botten med rökspån. Lägg på dropplåten och gallret och placera de oskalade räkorna jämt utspridda på gallret. Täck över med rökens lock.
2. Fyll brännkoppen med 2 dl t-sprit och tänd försiktigt på. Skjut in koppen under röken och låt den brinna ned. Det tar cirka 10 minuter för färska räkor och 15 för djupfrysta. Lägg sedan räkorna för att rinna av på hushållspapper och låt dem bli lite ljumma. Då är de som godast ... Vilken overklig lycka!

I kockens glas: Old Gold (nr 1441) – Sverige
I kockens öra: Robert Broberg: Vatten


Fusksemifreddo med citron och flingsalt
Recept: Sofija Torebo Strindlund: ihuvudetpaelvaelva.se

Något köpt:
200 gr av bagarens bästa maränger
1 liter av godaste vaniljglassen
5-6 msk lemoncurd (nästan hela burken)

Något lagat:
2 dl vispgrädde
3 msk mascarpone
riven zest från en citron
några nävar flagad och rostad mandel
några nypor flingsalt

Gör så här:
1. Vispa grädde och blanda i mascarpone och så mycket citronzest du vill ha. Värm lemoncurd försiktigt i kastrull på spisen, så den smälter lite. Varva gräddblandning glass, krossade maränger och ringlad lemoncurd i en form med avtagbara kanter. Bred ut tunna lager med grädden, så blir det bra balans till den mer lättsmälta glassen. Tryck till lite mellan varje lager. Avsluta med ett tunt lager grädde överst, så du får en jämn och fin yta.
2. Låt blandningen stå en stund så den smälter ihop lite. Ställ in formen i frysen några timmar med plastfolie över, tills allt har frusit ihop. Ta ut och lossa försiktigt kanterna. Lägg upp på fat, garnera med mandelflarn och strö över flingsalt. Låt semifreddon smälta en aning innan du serverar den.


Fotnot: Här är adressen till kokboken: www.bloggreceptboken.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!