Rätt vin till rätt ost

Något av det mest tacksamma att dricka vin till är ost. Problemet är att ost har så olika karaktär.

Välj vin beroende på vilken typ av ost du ska äta.

Välj vin beroende på vilken typ av ost du ska äta.

Foto: Leif R Jansson / TT

Mat & dryck2015-12-04 05:00

Det går inte att rekommendera ett vin till ost rakt av utan olika viner passar till olika ostar. Måste man dock välja ett enda vin så bör det ha sötma – portvin är ett säkert kort.

Getostar är speciella och här är det torra strama vita viner med markerad syra som passar bäst. Det klassiska är viner från Loire av druvan sauvignon blanc, alternativ är liknande viner från Nya Zeeland eller Sydafrika.

Kittostar med sin särpräglade smak gör sig bäst med aromatiska viner som pinot gris från Alsace.

Château Baulac Dodijos

#2154, 99 kronor för 37.5 cl. Vad: Sött vitt vin

Sauternes är ett vinområde i södra delen av Bordeaux, specialiserat på söta vita ­viner. Den här typen av vin passar ypperligt till grönmögelostar med sälta. Roquefort är ett uppenbart tips men även den svenska Boltjärn Blå är ett bra val.

Menetou-Salon Les Thureaux

#5334 , 109 kr.Vad: Torrt vitt vin.

Klassiskt vin från Loire-dalen av sauvignon blanc. Torrt vitt vin i frisk aromatisk stil, nyanser av nässlor, svartvinbärsblad, citrus och krita. En typ av vin som är det tveklöst bästa till getostar som Valencay och Sainte-Maure.

Château Moulin Caresse

#2409, 96 kr. Vad: Fylligt rött vin.

Vanligt torrt rött vin är ett rätt dåligt val till ett flertal ostar. Det de passar till är krämiga vitmögelostar som Brie, Brillat-Savarin eller andra milda ostar. Moulin Caresse kommer från Bergerac med torr smak av mörka bär, kaffe och gräs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!