RECEPT: Stekt makrill med ljummen sallad av sojabönor och aremaalger

Mat & dryck2012-01-19 08:00

INGREDIENSER (4 portioner)

500 g sötpotatis
1 chilifrukt, urkärnad och hackad
2 vitlöksklyftor, skalade och skivade
2 msk olivolja
400 g makrillfiléer, färska el frysta
1/2 msk olivolja till stekning
flingsalt och nymald svartpeppar

Sojabönor & aramealger med sesamvinägrett
1 näve eller ca 1 dl aramealger (finns i matbutik av märket Renée Voltaire eller i hälsokosten)
1 tsk sesamolja till stekning
2 tsk japansk ljus soja
1 paket frysta sojabönor, 250 g (utan skida)
1 msk sesamolja
1 lime, pressad
1 tsk flingsalt
1 tsk lätt rostade sesamfrön

Fetayoghurt:
75 g ekologisk fetaost
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk flytande honung

Till servering:
avokado, granatäpplekärnor


GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Blanda dem med chili och vitlök samt olivoljan i en ugnsform och rosta i ugnen cirka 20 minuter.
3. Lägg aramealgerna i blöt i 15 minuter.
4. Skölj under tiden fiskfiléerna och torka dem på papper. Hetta upp olivoljan och stek dem med köttsidan ner cirka två minuter, vänd och stek dem med skinnet ner i trefyra minuter. Salta och peppra. Låt fisken ligga kvar i pannan men dra den åt sidan.
5. Lägg sojabönorna i en kastrull och häll på vatten så det täcker. Låt det koka upp och häll sedan av bönorna i ett durkslag. Lägg dem i en skål och blanda i sesamolja, limesaft, flingsalt och sesamfrön.
6. Krama ur vattnet från algerna och stek dem mycket hastigt i sesamoljan. Droppa på soja och eventuellt lite salt. Blanda det med sojabönorna.
7. Riv fetaosten grovt och blanda med yoghurt och honung. Servera fisken med sojabönsalladen, sötpotatisen, fetayoghurten toppad med lite granatäpplekärnor samt avokado.


NYTTA:
- Makrillen, avokadon, sesamfrön-olja samt olivojan ger dig bra fettkällor.
- Algerna är en god källa till jod som i sin tur är bra för sköldkörtelns hormontillverkning och ger en spännande färg- och kontrast till maten.
- Granatäpple är rikt på C-vitamin och kalium som är viktigt för muskler och nerver samt vätskebalansen. Granatäpplet är dessutom en riktig antioxidantbomb.
- Yoghurt och fetaost är rika på kalcium som är stärkande för skelettet.
- Avokado är rik på E-vitamin som är bra för både insidan och utsidan av kroppen.
- Sötpotatis innehåller mer C-vitamin och fibrer än vanlig potatis och är full med betakaroten som är en viktig antioxidant.
- Makrill innehåller den viktiga fettsyran omega-3 och mycket protein. Du håller dig mätt länge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!