Renfilé med mototspuré puffat dinkel och rödvinssky

(4 port) Renytterfilé600 g renytterfilé1 timjanskvist1 vitlöksklyftaSmör till stekningSalt och pepparRödvinssky1 rödlök1 vitlöksklyfta1 tsk timjan5 dl rödvin½ dl rödvinsvinäger4 dl kalvfond2 msk strösocker2 msk oljaSalt och pepparMorotspuré500 g morot4 dl grädde1 dl mjölk1 nypa sockerSaltPuffat dinkel1 höstäpple1 liten bit pepparrot1dl puffade dinkel korn1 msk fin hackad persilja1 tsk vinäger1 tsk olivoljaSalt och pepparBrysselkål

Mat & dryck2009-10-20 10:17
RenytterfiléSkär bort senor och hinnor på filén. Dela den i fyra portionsbitar. Salta och peppra köttet och bryn med timjan och vitlök i smör, baka sedan i ugn på 90 grader till innetemperaturen är 50 grader. Låt köttet vila under aluminiumfolie i några minuter innan uppskärning. Skär bort kanterna på filén och dela den på mitten längs med och lägg upp.

Rödvinssky
Fräs rödlöken mjuk i olja med vitlök och timjan. Tillsätt strösockret och låt smälta. Häll på rödvin, fond och rödvinsvinäger, koka ner tills hälften återstår. Sila såsen och smaka av med salt och svartpeppar. Är den för lös red av med maizena eller koka ner den lite mer.

Morotspuré
Skala och skär moroten i mindre bitar, lägg i kastrull och täck med grädde och mjölk. Tillsätt en nypa socker som hjälper till att grädden/mjölken inte bränner så lätt. Koka på låg värme tills moroten blivit mjuk. Mixa moroten med lite vätska till en slät puré, blir den för hård tillsätt lite mer av kokvätskan. Smaka av med salt.

Puffat dinkel
Hacka äpplet, riv pepparroten grovt och blanda sedan allt i en skål smaka av med salt och peppar

Brysselkål
Skär bort botten på brysselkålen och plocka bladen från den. Smör stek sedan samta och peppra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!