Ris på afghanskt vis

1,5 kilo basmati sella-ris (Sella är en det finaste basmatiriset. Sorten har fått sin färg genom lagringen. Men det går med vanligt basmatiris också, fast det blir lite klibbigare.)2 msk salt1 msk socker5 morötter250 g russin1 msk svartpeppar100 g sötmandelmatlagningsolja

Mat & dryck2001-01-31 11:14
Skölj riset väl. Sila det fem, sex gånger och låt stå i vatten. Koka upp vattnet. Koka riset cirka 7 minuter tills det blir lite mjukt. Skölj riset igen. Lägg det åt sidan.
Strimla morötterna. Bryn i stekpanna och lägg på sockret. Ställ åt sidan. Stek russinen ordentligt i olja. Blanda i morötterna. Ställ åt sidan.
Skålla mandlarna och ta bort skalen. Skär dem i smala strimlor, fyra per mandel. Blanda med russin och morötter. Ställ åt sidan.
Blanda buljongen från det kokta köttet med kryddorna i en stor kastrull. Häll i riset. Lägg en handduk under locket. Koka cirka 10 minuter. Sänk till tvåan och låt småkoka i 20-30 minuter.
Blanda riset med det varma köttet. Lägg blandningen av russin, morötter och mandlar mitt i riset. För försiktigt över riset från sidorna och mot mitten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!