Risotto milanese
(4 pers)1 liten lök, finhackad4 dl rundkornigt ris (avorio/arborio är den vanligaste sorten)1 liter buljong (höns)ett pkt saffran50 g parmesansmör (ca 50 gram)2-3 msk vitt vin/1-2 tsk pressad citron
Hetta upp ca 2 msk smör i en tjockbottnad kastrull. Låt löken svettas på medelvärme tills den är genomskinlig. Häll i riset och låt även det svettas tills det är genomskinligt. Var inte för snål med smöret och passa temperaturen för att inte bränna riset.
När allt är blankt slår man på en skvätt (en dryg dl) av den varma buljongen, men bara så att det blir blött i botten. Tricket är att under den återstående tiden pytsa på buljongen i små steg så att riset hela tiden har konsistens som en blöt massa.
Var försiktig med värmen så att riset inte bränner vid. Det ska småputtra och man måste röra om kraftigt och ofta. Lös upp saffranen i ett par matskedar kokande vatten. Tillsätt detta när det gått ca 15 minuter. Riset bör vara klart efter 20 till 25 minuter. Det ska då vara mjukt men ha tuggmotstånd. Någon minut innan servering blankar man av med en sked smör och har i riven permasan och en skvätt vitt vin eller citron.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!