Rödkål på lite annat sätt

(4-5 port)De traditionella julkryddorna ingår samt äpplen, bacon, apelsinskal, dessutom lite rödvin.100 g baconCa 750 g rödkål2 rödlökar, 2 syrliga fasta äpplenflytande margarin1-1,5 tsk salt, 5 hela kryddnejlikor, 5 kryddpepparkorn (grovkrossade)2 hela kanelstänger, rivet skal av 1 liten apelsin (väl tvättad), 1 dl russin1,5 dl rödvin (eller svartvinbärssaft)2-3 msk flytande honung, 1-1,5 msk balsamvinäger av äpple eller äppelcidervinäger

Mat & dryck2001-12-20 00:01
Klipp baconet i bitar och knaperstek det i en stekgryta. Ta upp och låt det rinna av på hushållspapper. Ta bort de yttersta bladen på kålen. Skär kålen i fina strimlor. Skala och skiva löken tunt. Tvätta, halvera och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Fräs lite fett i grytan. Lägg ner kål, lök, äpplen, salt, kryddor, apelsinskal och russin. Häll på rödvin eller svartvinbärssaft. Koka kålen på svag värme under lock 30-40 min. Rör då och då. Blanda ner baconet. Rör om. Smaka av med honung och vinäger. Tillsätts syra till kålen så blåfärgas den inte. Syran gör att kålens röda färg tas fram. Lagas kålen i en gjutjärnsgryta och den får vara kvar i grytan efter det att syra tillsats, kan den missfärgas. Häll över därför i en vanlig gryta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!