Rökt sik med örtsås och potatis- och primörsallad
(6 portioner)Beräkna 150 gram rent fiskkött per person. En hel rökt sik brukar väga 300-400 gram så två stycken större bör bli lagom till sex personer. Be fiskhandlaren om hjälp om du är osäker. Rensa bort ben och skinn och lägg upp köttet fint och servera såsen till. Körsbärstomater är gott till för den som vill.Örtsås:1 kruka basilika1 kruka dragon2 finhackade vitlöksklyftor1 msk pressad citronfinrivet skal av 1/2 citron1/2 dl olivolja2 dl lätt crème fraiche1 dl lättmajonnässalt och nymalen svartpeppar efter smakPotatis- och primörsallad1 kg småpotatis, gärna färsk200 g skalade små morötter i bitar på längden200 g färska gröna bönor (el frysta)1 knippe rädisor i bitar5 strimlade salladslökar3 msk kaprisflingsalt och nymalen svartpeppar efter smakeventuellt lite maché- eller rucolasallat till dekorationDressing1 msk fransk dragonsenap (eller vanlig fransk senap)2 msk pressad citron1 finhackad vitlöksklyfta1/2 dl olivolja3 msk vatten salt och nymalen svartpeppar efter smak
Koka potatis, morötter och bönor för sig och låt det rinna av. Morötterna och bönorna behöver bara cirka 45 minuters koktid. Skala potatisen när den svalnat något och skär i mindre bitar. Blanda alla ingredienser. Vispa ihop dressingen och häll över. Blanda om och salta och peppra.
Lägg upp salladen på ett vackert fat och toppa gärna med lite maché- eller rucolasallat. Servera med Västerbottensost och knäckebröd av bästa kvalitet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!