Rosastekt lammstek

Steken kryddas inte med vitlök, som får bli tillbehör i stället. Då kan alla njuta av den, även de som inte gillar vitlök.1 lammstek, ca 2,5 kg med ben eller ca 1,5 kg utan benSoja, 1 tsk salt, 1 tsk blandpeppar, 2 tsk rosmarinSky:4 dl sky + buljong (vatten + tärning), 2 tsk arrowrot, ev salt, peppar.Franska tomater:4 fasta tomater, 2 vitlöksklyftor, 2 skivor vitt bröd utan kanter, 2 mskhackad persilja, 1 msk margarin.Vitlöksmandel:1-2 hela vitlökar, 1 msk margarin, 1 tsk socker.

Mat & dryck1998-11-23 13:57
Pensla steken med soja och krydda med salt, peppar och rosmarin. Lägg steken i ugnssäker form. Stick in en köttermometer i steken, så att den kommer mitt i.
Stek i ugn vid 175 grader, tills termometern visar 70 grader för rosa eller till 75 grader för genomstekt.
Lägg steken på en skärbräda inlindad i folie för vila.
Vispa ur formen med lite vatten och sila skyn. Koka upp sky och buljong i en kastrull.
Rör ut arrowrot med lite vatten och red av under
omrörning. Låt såsen koka upp.
Smaka av.
Halvera tomaterna och gröp ur dem med en sked. Hacka tomatkött och vitlök.
Blanda inkråmet med vitlök, smulat bröd och hackad persilja.
Fyll tomaterna. Klicka på lite margarin.
Stek mitt i ugnen vid 250 grader, ca 10 min. Skala vitlöksklyftorna till vitlöksmandeln. Lägg dem i en kastrull med lite vatten. Låt småkoka några minuter. Låt rinna av och stek dem därefter i margarin. Strö över socker och
vänd runt.
Servera steken med tillbehören och gärna ett hemlagat potatismos.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!