Rosmarinstek från Toscana
(6û8 port)ca 1û1,5 kg benfri lammstek1 citron4 msk färsk rosmarin1 msk torkad salvia2û3 vitlöksklyftor1,5 tsk salt0,5 tsk nymald vitpeppar2 msk olivolja (olja)Till tomatsås: 1 burk krossade tomater, 0,5 tsk salt.
Skrubba citronen i ljummet vatten. Skala av det gula med potatisskalare och grovhacka skalen. Hacka också rosmarin, skalade vitlöksklyftor och blanda det med salvia och citronskal.
Bind upp steken. Gnid in köttet med salt och peppar. Klappa sedan in örtblandningen. Droppa över olivolja. Stick in en köttermometer från stekens ena kortsida så att spetsen kommer mitt i köttet.
Lägg steken i ugnssäker form. Sätt in formen på nedersta falsen i ugnen och stek tills termometern visar 75 grader (genomstekt). Det tar ca 1,5 timme. När det är ca 30 min kvar av stektiden hälls de krossade tomaterna i formen med salt.
Bjud steken uppskuren i skivor med nykokt pasta, tomatskyn och blandade grönsaker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!