Rotmos

(4 port)Ca 1 kg kålrot2-3 morötter ca 200 g0,5 hönsbuljongtärning, ca 5 dl vatten5-6 potatisar

Mat & dryck2002-01-10 00:01
Skala kålrot och morötter. Skär i mindre bitar. Lägg i en gryta och smula ner buljongtärning. Häll på vatten så att det knappt täcker. Koka upp och låt koka 20-30 min. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Lägg i den och koka ytterligare 15-20 min. Häll av kokspadet men spar så att det finns att späda moset med. Mosa/stöt med potatisstöt eller purépress till mos. Låt det gärna vara lite hela bitar kvar i moset. Späd med kokspadet i omgångar till lagom konsistens. Smaka av med salt (eller ta lite grovkornig sötstark senap) och nymald peppar.
Blanda gärna ner klippt persilja. I stället för att göra ett mos så skär kålrot och morötter i tärningar (inte alltför små) och koka mjuka i vatten med buljongtärning. Tillsätt potatis i tärningar efter 20-30 min och koka färdigt i 15-20 min. Det strimlade gröna från en purjolök kan förvällas för sig och blandas i det färdiga rotmoset.
Tillbehör till rotmoset kan i stället för den kokta fläskläggen vara nöt- eller lammbringa, mager falukorv sjuden i buljong eller rimmad kyckling.þf>Eller servera rotmoset med enbart frästa/stekta äppel- och rödlöksklyftor. Strö över klippt färsk timjan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!