Rotsakssoppa

4 port3 morötter, 1 palsternacka2 medelstora mjöliga potatisar150 g rotselleri, ca 2 dl purjolök, det grönaolja/flytande margarin2 hönsbuljongtärningar + 1 l vatten2,5 dl matlagningsgrädde2 krm örtagårdskrydda eller liknande0,5 msk flytande honungÖrtvåfflor: 50 g margarin, 1,5 dl blandade hackade färska örter, 2 dl matlagningsyoghurt, 1,5 dl vetemjöl, 1,5 tsk bakpulver, 1 tsk salt, 0,5 krm svartpeppar, 0,5 dl vatten

Mat & dryck2001-03-21 12:14
Börja med örtvåfflorna så att de får stå och svälla. Smält fettet och låt det svalna. Hacka eller mixa örterna och blanda med yoghurt. Blanda samman vetemjöl med bakpulver, salt och peppar. Blanda ner örtyoghurten, det smälta fettet och vatten. Rör om. Ansa rotsakerna och skala potatisen till soppan. Skär allt i bitar. Snitta, skölj och strimla det gröna från purjolöken. Hetta upp olja/fett i en gryta. Fräs rotsaker, potatis och purjon några minuter utan att det tar färg. Smula ner buljongtärningar
och häll på vatten. Låt småkoka under lock ca 20 min tills allt är mjukt. Häll av buljongen men spar den. Mixa eller kör i matberedare de kokta rotsakerna till puré. Häll tillbaka i grytan och vispa ner buljongen. Låt koka upp och blanda ner grädde och honung. Smaka av med örtkrydda. Grädda våfflorna. Ta ca 1 dl smet till varje våffla och grädda på vanligt sätt. Rör om i smeten mellan varje gräddning och grädda inte för kort tid. Garnera ev i soppan med kallrökt strimlad lax.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!