Rotsakssoppa

(4 port)2 palsternackor2 morötter1 bit rotselleri ca 100 g2 potatisar av mjölig sort1 gul lökflytande margarin1 l hönsbuljong (vatten + 2 hönsbuljongtärningar)2 dl standardmjölkörtsaltTill servering: ostgratinerade ”brödsticks” (se nedan)

Mat & dryck2002-02-07 00:01
Skala rotfrukter, potatis och lök. Skär rotfrukter och potatis i bitar och hacka löken. Fräs allt i margarin i en gryta utan att det tar färg. Häll på buljong och koka under lock tills det är riktigt mjukt i 20-25 min. Häll av buljongen men spara den. Mixa eller kör de kokta rotfrukterna till puré i en matberedare. Häll tillbaka i grytan och vispa ner buljongen. Koka upp och späd med mjölken. Smaka av med örtsalt. Som sopptillbehör skäres t ex minibaguetter i smala stavar. Bred på lite bordsmargarin och doppa dem i lagrad riven ost. Gratinera till fin färg. Som en extra finess kan soppan garneras med kulor av de rotfrukter som ingår. Ta med ett kuljärn ut kulor ur skalade rotfrukter. Koka dem nätt och jämnt mjuka i buljong. Garnera soppan genom att lägga ner några i varje tallrik innan soppan hälls på.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!