S som i saffran
Himlen hänger stjärnsvart och tyst det är i husen. Snart står Lucia på tröskeln. I lussebullarnas bästa tid bakar Kerstin Danielsson både vanliga lussekatter och saffransbröd med två olika fyllningar.
Foto: Hans E Ericson
Saffran är något som våra förfäder använde redan 4000 f Kr. I Europa blev det, under medeltiden, allt vanligare att man använde saffran som färgmedel och krydda. Den användes även för medicinskt bruk, världen över. Lussekatten har blivit så förknippad med vårt luciafirande och en historia förtäljer att bullarna färgades med den gula kryddan eftersom de ljusa bullarna ansågs skrämma bort "Lusse" Lucifer. Det sägs även att lussekatten kom till Sverige på 1600-talet men att det var först på 1800-talet, då man började fira Lucia, som den spreds över landet.
Sedan har vi vår egen historia och våra egna upplevelser av kryddan. Vi kanske tycker att den lämpar sig bättre i en paella eller fisksoppa i stället för i ett vetebröd. Eller så äter vi så mycket av saffransbullarna på julafton att det inte finns någon plats kvar för annan mat. Den gyllene färgen lyser upp i tillvaron och bjuder in till gemenskap. Tänka att så lite av en krydda kan göra så mycket.
Till luciafirandet och morgonlussandet är det fint att baka en flätad krans, sticka ner tända julgransljus i brödet och servera den saftiga luciakronan på frukostbrickan?Cirka 35 stycken
150 g smör
4 dl mjölk2-3 påsar saffran efter tycke och smak (1-1,5 g)50 g jäst
250 g Kesella kvarg
1 ägg
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk sal
tCirka 15 dl vetemjöl
Till pensling och garnering:
Russin
1 ägg
Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran och värm till fingervärme, 37 grader.
Smula jästen i en degbunke. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt kesella, ägg, socker och salt. Rör ut bakpulver i mjölet och tillsätt nästan allt mjöl.
Arbeta degen med elvisp och degkrokar, för hand eller i hushållsassistent. Den ska bli blank och smidig och släppa från bunkens kanter. Tillsätt det sista mjölet om det behövs, och eventuellt lite extra mjöl om degen fortfarande känns kladdig.
Låt jäsa övertäckt i cirka 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till cirka 35 lussekatter, eller andra figurer. Lägg dem på smorda eller bakpappersklädda plåtar. Garnera med russin och låt jäsa i cirka 30 min.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.
Saffransbullar med vit choklad, vanilj och pinjenötter
& Saffransbullar med mandelmassa och russin.
Så gott! Smaskiga saffransbullar med saftiga fyllningar. Allt gott börjar på S!
Grundrecept:
Cirka 20 bullar
100 g smör
5 dl mjölk
1 paket saffran (0,5 g)
50 gram jäst
1 tsk salt
1 dl strösocker
12 dl vetemjöl
Smält smör i en kastrull. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt mjölk och saffran. Värm till fingervärme, 37 grader.
Smula jästen i en degbunke. Häll degspadet över jäst, salt och socker. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt cirka 12 dl vetemjöl.
Arbeta degen med elvisp och degkrokar, för hand eller i hushållsassistent. Degen är ganska kladdig.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, cirka 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Här är förslag på fyllningar:
Fyllning 1, vit choklad, vanilj och pinjenötter:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g hackad vit choklad
1 dl pinjekärnor
Florsocker
Häll ut degen på väl mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangel.
Rör det mjuka smöret i en bunke tillsammans med socker och vaniljsocker. Bred rikligt på den kavlade degen. Strö över ganska fint hackad vit choklad och pinjekärnor.
Vik degen dubbel. Skär smala remsor, 2-3 cm breda, och skär sedan ett långt snitt i varje remsa. Snurra de två "byxbenen" runt varandra så att det blir som en knut eller trassel.
Låt bullarna jäsa, cirka 15 minuter, på smorda eller bakpappersklädda plåtar.
Grädda i 200 grader i cirka 12-15 minuter.
Låt svalna under bakduk. Sikta florsocker över strax före servering.
Fyllning 2, mandelmassa och russin:
100 g rumsvarmt smör
250 g riven mandelmassa
1 dl russin
Till pensling och garnering:
Ägg
Eventuellt lite flagad mandel
Häll ut degen på väl mjölat bakbord. Kavla ut till en rektangel.
Bred rikligt med smör på den kavlade degen. Riv mandelmassan grovt på rivjärn och strö över tillsammans med russin.
Rulla ihop degen och skär bitar, cirka 3 cm breda. Lägg i bullformar.
Låt bullarna jäsa på plåt i cirka 15 minuter.
Pensla bullarna med lättvispat ägg och strö gärna lite flagad mandel över.
Grädda i 200 grader i cirka 12-15 minuter.
Låt svalna under bakduk.
FAKTA
Inköpspriset för saffran är fyra gånger högre än för tre år sedan. Butikspriserna för ett halvt gram ligger runt 28 till 40 kronor. Skillnaderna kan bero på att butiker har kvar av förra säsongens saffran eller att man anser att det inte går att höja priserna lika mycket som inköpspriset stigit. Vädret i Iran är den viktigaste förklaringen till att världsmarknadspriset stigit. Lökarna frös i marken på grund av extrem kyla. Saffran framställs av pistillen från blommorna till en krokusväxt. Varje blomma innehåller bara en pistill. Det går åt 200 000 blommor för ett kilo saffran. Dessutom skördas pistillerna för hand.
Inköpspriset för saffran är fyra gånger högre än för tre år sedan. Butikspriserna för ett halvt gram ligger runt 28 till 40 kronor. Skillnaderna kan bero på att butiker har kvar av förra säsongens saffran eller att man anser att det inte går att höja priserna lika mycket som inköpspriset stigit. Vädret i Iran är den viktigaste förklaringen till att världsmarknadspriset stigit. Lökarna frös i marken på grund av extrem kyla. Saffran framställs av pistillen från blommorna till en krokusväxt. Varje blomma innehåller bara en pistill. Det går åt 200 000 blommor för ett kilo saffran. Dessutom skördas pistillerna för hand.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!