Glutenfria semlor
Ca 10 st. Ungstemperatur: 250 grader.
25 g jäst
75 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
1 msk fiberhusk (psylliumfröskal)
1 dl socker
1 tsk kardemumma
1 krm salt
1 ägg
7–8 dl glutenfri mjölmix (vi använde Lailas blå mjölmix)
knappt 1 tsk hjorthornsalt
Pensling:
1 ägg
Fyllning:
mandelmassa
mjölk
vispgrädde
Garnering:
florsocker
Gör såhär:
1 Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till ca 37 grader.
2 Rör ihop jäst, kardemumma, fiberhusk, salt och socker i en bunke.
3 Rör ner degvätskan i bunken och låt stå ca 10 minuter.
4 Blanda ihop hjorthornsalt och det mesta av mjölet (7 dl). Arbeta ner mjölblandningen i degen. Spara resterande mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.
5 Strö ut resten av mjölet på din arbetsbänk. Lägg ut degen och fördela i tiodelar. Rulla snabbt ihop till bullar och låt dem jäsa på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta i ytterliggare ca 30 minuter.
6 Pensla bullarna med uppvispat ägg.
7 Grädda bullarna i ugnen ca 10 minuter, låt dem sedan svalna under bakduk.
8 För servering: Skär ut lock på bullarna och gröp ur hål. Lägg kråmet i en liten skål och blanda ihop med mandelmassa och en skvätt mjölk. Vispa grädde. Lägg mandelmassasmeten i hålen och fyll på med grädde. Lägg på locken och pudra över florsocker.