Så bakar du glutenfri semla!

Emma Nilsson och Linn Torstensson är snart färdigutbildade diester. De antog utmaningen att baka glutenfria semmelbullar som ändå blir saftiga.

STOCKHOLM: 20111230
Semlor på Thelins konditori i Stockholm som redan den 30:e december 2011 börjar att sälja semlor, 52 dagar före fettisdagen.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

STOCKHOLM: 20111230 Semlor på Thelins konditori i Stockholm som redan den 30:e december 2011 börjar att sälja semlor, 52 dagar före fettisdagen. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

Foto: Claudio Bresciani / TT

Mat & dryck2015-02-17 10:51

Glutenfria semlor

Ca 10 st. Ungstemperatur: 250 grader.

25 g jäst

75 g smör eller margarin

2½ dl mjölk

1 msk fiberhusk (psylliumfröskal)

1 dl socker

1 tsk kardemumma

1 krm salt

1 ägg

7–8 dl glutenfri mjölmix (vi använde Lailas blå mjölmix)

knappt 1 tsk hjorthornsalt

Pensling:

1 ägg

Fyllning:

mandelmassa

mjölk

vispgrädde

Garnering:

florsocker

Gör såhär:

1 Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till ca 37 grader.

2 Rör ihop jäst, kardemumma, fiberhusk, salt och socker i en bunke.

3 Rör ner degvätskan i bunken och låt stå ca 10 minuter.

4 Blanda ihop hjorthornsalt och det mesta av mjölet (7 dl). Arbeta ner mjölblandningen i degen. Spara resterande mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa i bunken ca 30 minuter.

5 Strö ut resten av mjölet på din arbetsbänk. Lägg ut degen och fördela i tiodelar. Rulla snabbt ihop till bullar och låt dem jäsa på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta i ytterliggare ca 30 minuter.

6 Pensla bullarna med uppvispat ägg.

7 Grädda bullarna i ugnen ca 10 minuter, låt dem sedan svalna under bakduk.

8 För servering: Skär ut lock på bull­arna och gröp ur hål. Lägg kråmet i en liten skål och blanda ihop med mandelmassa och en skvätt mjölk. Vispa grädde. Lägg mandelmassasmeten i hålen och fyll på med grädde. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!