Saffran- och citronpannacotta med chaikross

Carolyn Phillips gär tilltugg till glöggen och visar upp en saffranspannacotta.

Carolyn Phillips gär tilltugg till glöggen och visar upp en saffranspannacotta.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Mat & dryck2012-11-29 13:44

Saffran- och citronpannacotta med chaikross
4 portioner
Ingredienser
1,5 gelatinblad
5 dl grädde
0,5 gram saffran (1 förpackning)
2 msk strösocker
Rivet skal från en citron
Garnering:
4 tsk lingon
Rivet skal från en apelsin

Så gör du...
1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
2. Koka upp grädden och dra åt sidan.
3. Riv skal från citronen. För extra smak kan du tillsätta citronsaft, då bör du dock öka antalet gelatinblad. Krama ur vattnet från gelatinet. Blanda citronskal, saffran, socker och gelatin med grädden, tills gelatinet löst sig.
4. Häll upp i portionsformar och ställ i kylskåp tills de stelnat, 3 timmar eller längre.
5. Dekorera enligt smak och tycke. Vi har valt lingon, rivet apelsinskal och krossade chaisnittar, även krossade pepparkakor fungerar.

Chaisnittar som kakor eller som kross till pannacottan:
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 1/2 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk stött anis
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen nejlika
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen svartpeppar
1 msk vatten

Så gör du...
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, socker och sirap vitt och poröst med elvisp, använd visparna.
3. Stöt anis i en mortel. Sikta ner mjöl, vaniljsocker, bakpulver och alla kryddorna i degen, tillsätt vatten och vispa med låg hastighet tills det blir en smulig deg. Tryck ihop smulorna med händerna till en deg i bunken.
4. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 3 delar som rullas ut till längder som är lika långa som plåten är bred. Lägg längderna på plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Grädda i ca 20 minuter.
5. Ta ut plåten och låt kakorna svalna lite innan varje längd delas i 8 diagonala bitar eller krossa längden och smula i portionsglasen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!