Saffransbröd
(ca 35 st saffranskusar eller två stora fyllda kransar)50 g jäst100 g smör eller margarin5 dl mjölk250 g kesella mager1 g saffran, 2 påsar1,5 dl vit sirap eller samma mängd socker0,5 tsk saltca 18 dl vetemjöl
Tillsätt saffran. Ljumma till 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig.
Tillsätt kesella, sirap, salt och vetemjöl till en
smidig deg.
Låt den jäsa övertäckt ca 40 min.
Baka ut enligt något av följande förslag.
Saffranskransar med fyllning:
Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta eventuellt in mer mjöl. Dela degen i två delar. Kavla ut till avlånga plattor ca 50x25 cm. Bred på 75 g mjukt smör eller margarin på varje kaka och fördela 250 g riven mandelmassa och 2 dl russin på kakorna.
Rulla ihop. Lägg rullarna på bakpappersklädda plåtar och forma dem till kransar. Skär med vass kniv snitt jämnt fördelat över kransarna.
Jäs dem övertäckta ca 40 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och flagad mandel.
Grädda i ugn vid 200 grader ca 20 min.
Låt kransarna svalna under bakduk.
Kusar:
Baka ut degen till ca 35 stycken kusar. Rulla ut varje bit till en bulle. Rulla dem till längder 15-20 cm långa och rulla ändarna åt var sitt håll.
Tryck ner russin i snurrorna. Jäs dem övertäckta ca 40 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i ugn vid 225 grader 5-8 min.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!