1 kg risgrynsgröt
1 g saffran
3 ägg
1 dl hackad mandel
en liten skvätt grädde
eventuellt 1–2 msk socker
smör till formen
salmbärs- eller drottningsylt
lättvispad grädde
1. Sätt ugnen på 200 grader. Stöt saffran med mortel och blanda sedan med övriga
ingredienser i en stor bunke. Häll ner i en smord ugnssäker form och grädda cirka 30 min i nedre delen av ugnen. Testa att den har stannat genom att skaka formen försiktigt innan du tar ut den.
2. Servera ljummen med sylt och grädde.
Tips: Grädda saffranspannkakan i portionsformar i stället och servera direkt ur dem.
Det går utmärkt att använda färdig risgrynsgröt, men då behövs inget extra socker. Traditionellt serveras saffranspannkan med gotländsk salmbärssylt men drottningsylt fungerar också bra om du har svårt att få tag på salmbär. Förbered kakan kvällen innan och värm sedan strax innan servering.