Lakrits är en spännande smaksättare i en god sallad med kallrökt lax. Byt ut balsamicon mot flytande lakritsextrakt och upplev vilken fantastisk symfoni av sött, salt, syrligt och bittert som kvartetten apelsin, lax, fänkål och lakrits utgör.
200 g blandad sallad
50 g mangoldskott
1 fänkål
2 apelsiner
2 avokado
1/2 dl pumpafrön
1 msk fänkålsfrön
3 msk olivolja
1 msk pressad citron
några droppar flytande lakritsextrakt
flingsalt
svartpeppar
rålakritsströssel
Tillbehör:
200 gram kallrökt lax
Så gör du:
1. Skölj och slunga sallaten torr. Skiva fänkålen tunt. Filea apelsinerna. Rosta pumpafrön och fänkålsfrön i torr panna. Skär avokadon i tunna klyftor.
2. Vispa ihop olivolja, pressad citron, salt och peppar. Smaka av med en aning lakritsextrakt. Det har en mycket kraftig smak, så dosera försiktigt.
3. Arrangera allt på tallrikar och vänd runt sallaten med vinägretten precis före servering. Droppa lakritsextrakt över och toppa med rålakrits, rostade pumpa- och fänkålsfrön och flingsalt.
4. Servera med kallrökt lax. För en matigare sallad är det gott med quinoa till.