Salladsdressingar
Blanda samman 0,5 dl vinäger (gärna äppelcidervinäger) med 0,5 tsk salt och 1 krm vit- eller svartpeppar. Tillsätt sedan 1 dl olja och 0,5 dl vatten.
Det här är en större sats vinägersås eftersom det är bekvämt att ha på lut i kylskåpet. Blir ca 2 dl sås. Använd ca 3/4 dl till 4 port.
Extra smaksättning:
Krydda vidare med tex 1-2 vitlöksklyftor som skalas och delas. Eller smula ner 2 tsk dragon, basilika eller salladskrydda.
God smak åt vinägersåsen ger en kvist färsk dragon, som förvaras i såsen. Eller rör ut 1 msk senap med
salt och peppar i vinägern innan oljan tillsätts.
Med gräddfil som bas:
(4 port)
Utgå från 3 dl gräddfil som smaksätts med 2 krm salt. Smaksätt nu såsen ytterligare med något av följande förslag:
1:
Blanda ner 0,5 krm svartpeppar, 1,5 dl finhackad dill, persilja eller gräslök eller blanda.
Servera till inkokt fisk, matjessill, skinka eller kassler.
2:
Blanda ner 1 finhackad gul lök (uteslut då saltet), 3-4 msk vanlig kaviar och gärna 1 dl finklippt dill eller gräslök.
Servera till kalla kokta ägg, stekt fisk, bakad potatis ellertill potatissallad.
3:
Blanda ner 1 dl gurkmix eller bostongurka, 0,5 msk senap och 1 tsk socker.
Servera till skinka, kyckling, sill eller skaldjur.
4:
Blanda ner 2-3 msk riven pepparrot och 2 syrliga och grovrivna äpplen.
Servera till kallt kött, tex rostbiff, skinka, tunga och kokt kyckling.
Med majonnäs som bas:
(4 port)
Utgå från 2 dl lättmajonnäs och smaksätt ytterligare med tex:
1:
Blanda med 2 tsk stött dragon, 1-2 msk hackad persilja och 1 pressad vitlöksklyfta.
Bjud till kallt kött, kyckling, stekt fisk.
2:
Blanda med 2 msk finhackad ättiksgurka, 1 msk kapris och klippt persilja.
Bjud till inkokt eller stekt fisk.
3:
Blanda ner 2-3 pressade vitlöksklyftor.
Bjud till kokta grönsaker och i tex fisksoppa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!