Salsa verde asada

Tar 15 min.

Mat & dryck2011-10-20 09:02

Salsan fungerar utmärkt som komplement till tortillas, tacos eller nachos. Har du ingen mortel går det bra att mixa samman såsen istället, men mortel är att föredra då ingredienserna behåller sin konsistens bättre. Den här versionen är asada, d.v.s rostad. Såsen går också bra att göra cruda, rå. Vill du ha en mildare variant, så ta bort fröna och venerna från chilifrukterna.

Tomatillos är som mindre gröna tomater med har en betydligt syrligare smak. Har du svårt att hitta tomatillos i affären, så köp gröna tomater och lägg till pressad lime till receptet ? eller ersätt hälften av tomaterna med krusbär!

Ingredienser (6 personer):
3 serrano chilifrukter
5 dl tomatillos, eller gröna tomater/krusbär och lime
2 klyftor vitlök
1 krm salt
0,5 dl gul lök
0,5 dl färsk koriander
1 avokado

Såhär gör du:
1. Rosta (till exempel i en stekpanna, utan olja) chilifrukterna och tomaterna så att de får yta.
2. Grovhacka chilifrukterna, vitlöken och tomatillos/krusbären/tomaterna. Finhacka den gula löken och den färska koriandern. Tärna avokadon
3. Mortla vitlöken tillsammans med salt.
4. Fortsätt med chilifrukterna, som du krossar och blandar med morteln
5. Fortsätt sedan med tomatillos/tomaterna/krusbären, mortla tills du har en välblandad sås. Var noga med att krossa varje ingrediens innan du tillsätter nästa.
6. Tillsätt sedan löken, koriandern, avokadon och eventuellt pressad lime, rör ihop.

Klart!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!