Satsa pÄ en macka i sommar

Till vardags gör hon minst 200 mackor om dagen. Matiga mackor Àr perfekt att ha med i picnic-korgen sÄ hÀr Ärs. Eller kÀka pÄ kvÀllen istÀllet för varm mat, tycker Jenny Jeppsson, som kommit trea i mack-SM.

Jenny Jeppson gör matiga mackor. Hon kom trea i mack-SM och jobbar som kallskÀnka pÄ kafiterian pÄ Akademiska.

Jenny Jeppson gör matiga mackor. Hon kom trea i mack-SM och jobbar som kallskÀnka pÄ kafiterian pÄ Akademiska.

Foto: Emma Eriksson

Mat & dryck2010-06-03 09:00

VÀlfyllda smörgÄsar Àr lika mycket mat som kyckling och ris eller pasta med köttfÀrssÄs och bra mycket enklare att göra i ordning.
– SĂ€rskilt den hĂ€r tiden pĂ„ Ă„ret passar det med mackor pĂ„ utflykt, nĂ€r man Ă€r pĂ„ resande fot eller bara nĂ€r man vill göra det enkelt för sig, sĂ€ger Jenny Jeppsson.
Hon vurmar för en statushöjning av mackor som lunchmat eller snabbmiddag och har till och med tÀvlat i mack-SM. DÀr kom hon i vÄras trea med sin egenkomponerade fullkornspita med kalkon och rödkÄlskompott, (se receptet intill).
– Jag Ă€r jĂ€ttestolt och gillade upplĂ€gget med att tĂ€vla och tĂ€nker vara med nĂ€sta Ă„r ocksĂ„, sĂ€ger hon.

I Jenny Jeppssons kök hemma i Björklinge ligger baguetter, pitabröd och ciabatta pÄ rad pÄ köksbÀnken. De Àr gjorda pÄ grovt mjöl och fÀrdigköpta, för enkelhetens skull. I en skÄl ligger kycklingkött i finhackade kuber. Jenny Jeppsson hackar ned rödlök och klickar i nÄgot som ser ut som grÀddig vaniljglass och tipsar om att inte snÄla med majonnÀsen.

Utanför köksfönstret skymtar ett vĂ€xthus och grönsaksland. Jenny Jeppsson och hennes make blev husĂ€gare i höstas och siktar pĂ„ att skörda sina första egna morötter och tomater nu i sommar. Matintresset har de gemensamt, nĂ€r de flyttade ihop slogs de om vem som skulle laga middagsmaten.
– I början ville bĂ„da stĂ„ vid spisen samtidigt. Nu delar vi pĂ„ sysslorna och lagar maten ihop. Eftersom vi har samma arbetstider blir det naturligt att hjĂ€lpas Ă„t nĂ€r vi kommer hem frĂ„n jobbet.

Till vardags Àr Jenny Jeppsson kallskÀnka i kafeterian pÄ Akademiska sjukhuset, ingÄng 70. Klockan sex pÄ morgonen börjar hon göra sallader, tillaga olika röror och skÀra grönsaker till ett par hundra baguetter och smörgÄsar. NÀr hon gick ut hotell- och restaurangprogrammet i Uppsala 2005 visste hon att det var kallskÀnka hon ville bli.
– Jag tycker det Ă€r roligare med kalla rĂ€tter, det finns sĂ„ mĂ„nga utmaningar som gör jobbet varierat. Sen brĂ€nner jag mig sĂ„ lĂ€tt i köket, sĂ€ger hon och skrattar.
Det Ă€r enkelt att göra mackor. Men sen dĂ„? Det Ă€r ju hur man Ă€ter dem som Ă€r det kluriga, utan att hĂ€lften av innanmĂ€tet ramlar ur efter första tuggan. Fast Jenny Jeppsson ser frĂ„gande ut nĂ€r jag undrar om hon har nĂ„got tips pĂ„ hur man gör. 
- Jag tycker inte att det Àr svÄrt. Tryck ihop och bit ihop. Jag Àter och sen fÄr det vÀl drÀlla lite.

RECEPT 
Alla recept Àr för 4 personer


Baguette med kycklingröra
– För den som vill unna sig nĂ„t extra.

4 baguetter
500 g tÀrnad fÀrdigstekt kyckling.
1 tsk curry
1 liten rödlök, skivad
3-4 dl majonnÀs
4 salladsblad
1 tomat, klyftad
8 skivor gurka
4 paprikaringar
persilja

Gör sÄ hÀr:
HÀll upp kycklingen i en bunke och blanda ner curry och skivad rödlök. HÀll pÄ majonnÀsen och blanda samman allt. Gör gÀrna röran dagen innan för fylligare smak. Dela brödet halvt igenom i mitten och lÀgg i salladsblad i vardera kant. Fördela röran pÄ de fyra smörgÄsarna och garnera sedan med gurka, tomat, paprika och persilja.

Salami och brieciabatta
– En touch av Italien


4 ciabattabröd
12 skivor salami
100 g, 4 skivor brieost
œ rödlök, skivad
4 salladsblad
4 msk smör
9 svarta urkÀrnade oliver
1 tomat, klyftad
8 skivor gurka
persilja

Gör sÄ hÀr:
Dela brödet halvt igenom och bred botten med smör. LÀgg i salladsbladet. LÀgg i tre skivor salami och en skiva brieost. LÀgg sedan i gurka, tomat, paprika, oliver rödlök och sist persilja.

SM-mackan. Fyllig fullkornspita med kalkon och rödkÄlskompott - Det nyttigaste picknick alternativet.


4 fullkornspitabröd
4 msk fÀrskost
1 krm pepparrot
1 tsk hackad ruccola
4 dl rödkÄl, skivad
4 msk linser
1 krm vitlökspulver
1 krm persilja
1 tsk citronsaft
4 salladsblad
12 mandarinklyftor
1 apelsin
8 skivor kalkon
1 paprika i ringar
Ă€rtskott

Gör sÄ hÀr:
LÀgg linserna i hett vatten ett par timmar innan de ska anvÀndas. NÀr vattnet Àr borta blanda i vitlökspulver, persilja och citron. Mixa ruccola och pepparrot och blanda ner fÀrskosten. Skiva apelsinen i halvmÄnar. Skiva rödkÄlen. Dela brödet men se till att det sitter ihop i bak. Bred mjukostblandningen i botten och lÀgg pÄ salladsblad. Blanda ihop linserna med rödkÄlen och fördela den pÄ smörgÄsarna. LÀgg tre mandarinklyftor pÄ vardera smörgÄs pÄ högra sidan. Vik tvÄ skivor kalkon och lÀgg pÄ vardera sida av smörgÄsen. LÀgg en apelsin pÄ den vÀnstra sidan. Toppa med en paprikaring och garnera sist med Àrtskott i mitten.

Kesofylld baguette
- Det vegetariska alternativet.


4 baguetter
500 g keso
1 stor paprika
4 tsk pesto
8 soltorkade tomater
4 salladsblad
1 tomat, klyftad
8 skivor gurka
12 svarta urkÀrnade oliver
persilja

Gör sÄ hÀr:
Hacka paprika i smÄ bitar och blanda med keson. LÀgg salladsblad i botten pÄ brödet och fördela keson pÄ den. Klicka ut en tesked pesto pÄ vardera smörgÄs och lÀgg i tvÄ soltorkade tomater. Garnera med gurka, tomat, oliver och persilja.
Ă€mne.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!