Lamm, lax, ägg och godis. Klassisk påskmat som kan lagas på många sätt. Jag har ett lamm i frysen som vad jag vet har två bakben så minst en lammstek lär det bli. Men för den sakens skull hindrar det inte mig för på att bjuda in grannarna på brunch. Sorry Uppsalagrannar, vi åker till Hälsingland så det lär bli grannarna där.
Då kommer jag att bjuda på en mimosadrink med mousserande vin för det anser jag att kan man dricka oavsett tid på dygnet. Vanligtvis görs mimosa av färskpressad apelsinjuice men jag tog en blandning av mango, apelsin och passionsfrukt den här gången. Enligt Wikipedia uppfanns mimosadrinken på Hotel Ritz i Paris 1925. Bra jobbat där! Självklart kan du använda alkoholfritt mousserande vin om du föredrar det.
Vet ni varför man äter ägg på påsken? En förklaring jag fått, men inte vet om den är sann, är att innan de stackars hönorna behövde värpa jämt på grund av att de vistas i ständigt ljus började de inte lägga ägg förrän på våren då ljuset kom tillbaka. Lagom till påsk lär första äggen trilla ut enligt naturens lag.
Jag lagar äggen i små kokotter med spenat och bjuder salt rom och en ljuvligt mjuk lökmascarpone till.
Sedan blir det en krämig pytt på lammkorv, tomat och vita bönor med bakade ägg och massor av koriander. Ni som ännu inte fattat vitsen med hur fabulöst god koriander är kan ersätta den med bladpersilja. Jag brukar ställa en kruka koriander på bordet så får man ösa på bäst man vill eller inte.
Tänkte göra små amerikanska pannkakor men ändrade mig när jag kom att jag ätit en variant när jag var i Nashville i höstas. På Puckett’s – en sylta som är ett kombinerat minilivs, restaurang, bar och förstås musikscen i världen minsta håla Liepers Fork, åt jag friterad kyckling med corn cakes. Det är ett slags majspannkaka. Majskorn kan verkligen vara sådär tycker jag men i det här fallet passar det utmärkt. Pannkakorna blir lätt söta av majsen och passar därför utmärkt med rökt lax som är salt.
En grönsaksrätt på sparris och sockerärtor i citronette har jag också klämt in. Så till finalen, lemon bars eller citronrutor som jag lärt mig baka av min väninna Michaela i Bath i England. Grymt goda och påskgula till färgen. Gott till en kopp starkt kaffe efter maten. Jag som inte ens gillar att baka lyckades till och med tycka det var lite kul att göra dem. Piece of cake!
Nu ska jag bara försöka komma ihåg var jag gömt alla äggen till den årliga äggjakten som barnen aldrig tycks bli för stora för. Minne som en guldfisk men hjärta som en blåval.
Ta hand om er. Jag önskar er en härlig påsk.
Text och recept: Liselotte Forslin
Recept Påskbrunch
Mango-mimosa
Lättdrucken brunchdrink som trots att den har alkohol i sig inte är så kaxig. Går även utmärkt att göra på alkoholfritt mousserande. Bäst är att göra en hels sats i en kanna med lika delar vin och juice. Det lär gå åt.4 stycken4 dl kall mangojuiceblandning, jag köpte mango, apelsin, passionsfrukt4 dl kallt mousserande vin
1. Fördela juicen i höga champagneglas. Fyll upp med mousserande vin.
Äggkokotter med lökmascarpone och rom
Ser avancerat ut men är busenkelt att göra. Funkar också som förrätt.4 portioner
4 stora ägg
lite olja till formarna
1 näve babyspenat
125 g mascarpone (1/2 paket)
½ hackad liten rödlök
1 msk hackad gräslök
1 tsk rivet citronskal,
ekologiskt salt och nymald svartpeppar
1 burk fiskrom du gillar,
80 g gräslöksstrån till garnering
Dessutom
4 små portionsformar för ugn
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj formarna med olja.
2. Fördela spenaten i dem och knäck ett ägg i varje. Baka i ugnen 10 minuter.
3. Rör samman mascarpone, hackad rödlök och gräslök med citronskal och en nypa salt samt ett par drag från pepparkvarnen.
4. Ta ut kokotterna.
5. Forma ägg av mascarponen med hjälp av två sköljda matskedar och lägg på kokotterna. Toppa med rom och gräslök och servera med örtkrutonger med citron.
Örtkrutonger med citron
Knapriga brödpinnar med smak av färska örter och citron.
8 stycken
2 skivor formbröd med vallmofrö
2-3 msk olivolja
2 msk hackade örter, t ex gräslök, persilja, basilika
1 tsk rivet citronskal, ekologisk
1 nypa flingsalt
1. Skär varje skiva i fyra vertikala delar. Hetta upp oljan och stek dem gyllene på båda sidor på medelvärme.
2. Blanda örter, citronskal och salt och strössla över.
Lammkorvspytt med bakade ägg
Matig pytt som ligger i en krämig tomatsås mättar bra på brunchen. Om du vill kan du hoppa över äggen.
4-6 portioner
4 små ägg
300 g lammkorv
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
lite olivolja
500 g passerade tomater
1 förpackning, cirka 400 g, stora vita bönor, sköljda
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
salt och nymalen svartpeppar efter smak
färsk koriander, alt bladpersilja
chiliflakes
1. Skiva korven i halvcentimeter tjocka skivor.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp lite olja i en stor panna och bryn korven lätt. Ta upp och ställ åt sidan.
3. Fräs löken utan att den tar färg i samma panna tillsammans med malen koriander och spiskummin utan att diska ur den. Häll i tomaterna samt korven och bönorna och låt det koka ihop i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Knäck äggen i pannan utan att röra om och låt den stå kvar på svag värme med lock tills äggen stannat eller ställ in i ugnen på 150 grader cirka 10 minuter. Skär ett snitt i varje gula så det gula rinner ut lite. Garnera med lite färsk koriander vid servering. Strö på lite flingsalt på äggen och gärna lite chiliflakes.
Majsplättar med rökt lax och pepparrots-crème fraiche
De här plättarna är perfekta till salt lax då de är lite söta av majsen. Salt och sött – min favortikombo! Plättarna bör stekas strax innan servering annars blir de lätt torra. Den här satsen räcker till fler än fyra, säkert dubbelt men du kan självklart halvera den om du vill.15 stycken
2 ½ dl polenta (grovt majsmjöl)
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 ½ dl mjölk
1 dl majskorn
2 krm salt
smör eller olja till stekning
Topping
2 dl crème fraiche
1-2 msk riven pepparrot
1 tsk flytande honung
salt och nymald svartpeppar
200 g kallrökt lax i skivor
persilja, dill eller gräslök till garnering
1. Blanda polenta, mjöl och bakpulver. Vispa ihop ägg och mjölk och blanda i den torra blandningen. Rör till en jämn smet. Lägg i majskorn och salt. Stek plättstora pannkakor på medelvärme cirka 1 minut på var sida.
2. Blanda crème fraiche med pepparrot, honung och lite salt och peppar.
3. Skär laxen i strimlor och toppa plättarna med en klick pepparrots-crème fraiche och lax. Dra ett par varv med pepparkvarnen. Garnera med någon färsk ört, exempelvis persilja.
Krispigt grönt i citronette
Grönsaker hör självklart till brunchen. Här i vårgrön färg med sparris och sockerärtor i en citrondressing.
4 portioner
1 knippe grön färsk sparris
150 g sockerärtor
Citronette
½ dl jungfruolja av oliv
1 msk pressad citron
1 tsk flytande honung
1 nypa salt
1. Bryt av den nedre torra delen av sparrisen. Koka upp vatten med en nypa salt i en stor kastrull och lägg i sparrisen. Sänk värmen och låt sjuda cirka 3 minuter.
2. Lägg i sockerärtorna sista minuten. Häll försiktigt grönsakerna genom ett durkslag och spola iskallt vatten över så kokningen stannar. De ska vara lite krispiga.
3. Skär sparrisen i mindre delar. Lägg allt i en skål och blanda ihop citronetten och häll över. Strö på lite flingsalt och vänd försiktigt om.
Lemon bars – citronrutor
Sötsyrliga citronkakor avrundar påskbrunchen. Så enkla att till och med jag tycker de är roliga att baka. Piece of cake!
15 stycken
100 g rumsvarmt smör i kuber
3/4 dl florsocker
2 dl vetemjöl
1 krm salt
Fyllning:
2 dl strösocker
½ dl vetemjöl
3 äggsaft
rivet skal av 2 ekologiska citroner
Dekoration: florsocker
Dessutom1 rektangulär ugnsform eller aluminiumform 20 x 24 cm
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klipp till och knöla ihop ett bakplåtspapper som passar formen. När du skrynklar pappret så är det lättare att lägga i formen.
2. Nyp ihop smör, florsocker, mjöl och salt till en smidig deg. Tryck ut degen i formen med pappret och grädda i cirka 15 minuter i mitten av ugnen.
3. Vispa strösockret, mjölet och äggen slätt. Tillsätt skalet och saften av citronerna.
4. Fördela smeten i formen och grädda i ytterligare 15-20 minuter. Låt svalna, ta upp kakan och skär i rutor. Pudra med lite florsocker genom en sil.