Sätt färg på sommarmaten

Varma sommardagar känns den vegetariska maten extra lockande. Just nu finns det ett överflöd av färska, närodlade grönsaker och det känns naturligt att frossa i grönt, rött, gult och alla färger som de spänstiga grönsakerna ståtar med.

Hembakad pizza är aldrig fel. Knaprig degkant och lika färgstark som smakfull fyllning för hempizzan att sticka ut ordentligt. 

Foto: Dan Strandqvist

Hembakad pizza är aldrig fel. Knaprig degkant och lika färgstark som smakfull fyllning för hempizzan att sticka ut ordentligt. Foto: Dan Strandqvist

Foto: Dan Strandqvist

Mat & dryck2011-07-21 10:01

Varma sommardagar känns den vegetariska maten extra lockande. Just nu finns det ett överflöd av färska, närodlade grönsaker och det känns naturligt att frossa i grönt, rött, gult och alla färger som de spänstiga grönsakerna ståtar med.

Jag är inte vegetarian men om valet var bara kött och fisk eller enbart grönsaker skulle jag välja det gröna alternativet. Utan grönsaker blir allt matskapande trist och färglöst. Eftersom vi äter minst lika mycket med ögonen är en färgsprakande måltid alltid godare än den som saknar färg.

Samla ihop de grönsaker du gillar och lägg dem på grillen. Inga märkvärdigheter alls, utan skär i bitar, pensla med olja och grilla. Vill man ha någon form av smaksättning kommer den bäst till sin rätt om man penslar de redan grillade grönsakerna med exempelvis söt glace eller kryddig grillsås. Här väljer vi en citronfrisk hummus som klickas över tillsammans med massor av persilja. Gott, sommarlätt och fräscht. Den som vill kan komplettera med en grillad köttbit, men det är absolut inte nödvändigt.

Sommarens sallader kan ta sig många uttryck. Färgstarka kombinationer är alltid vinnare och bäst blir det alltid om salladen byggs upp kring många olika sorters blad. Här lägger vi upp salladen på fat av den enkla anledningen att sallad och sommarvärme gärna gör att bladen längst ned blir mjuka, sladdriga och trista. Ett tunt lager sallad gör att råvarorna håller sig fräscha hela vägen fram till tallrik. Här toppar vi vår sallad med hårdkokta ägghalvor, fetaost och frasigt stekta krutonger.

Till sist, bästa pizzan bakar du alltid själv. Vad som läggs på styrs i huvudsak av vad man tycker om. En kryddig tomatsås, riktig mozzarella med spänstiga grönsaker på toppen är alltid uppskattat. Sedan kan man komplettera med några skivor italiensk salami och färska basilikablad när pizzan väl kommer ur ugnen.





RECEPT

Grillade grönsaker med hummus och persilja

INGREDIENSER (För 4 personer)

Till hummusen:
1 1/2 msk sesamfrö
1 tsk vatten
1 tsk pressad citronjuice
1 msk olivolja
250 g kokta kikärtor, 1 burk
1 vitlöksklyfta
1 tsk hackad färsk chili
1/2 tsk spiskummin
1 msk pressad citronjuice
2 msk olivolja

Att äta till:
4 paprikor i olika färger
2 auberginer
2 zucchini
12 körsbärstomater

1. Rosta sesamfröna lätt i torr stekpanna. Lägg fröna i mixer med 1 tsk vatten, 1 tsk citronjuice samt 1 msk olivolja. Kör till slät pasta.

2. Spola av kikärtorna i sil. Lägg dem i matberedare med kniven monterad. Riv i en vitlöksklyfta, klicka i pastan från punkt 1 och krydda allt med 1 tsk hackad chili, 1/2 tsk spiskummin, 1 msk citronjuice och 2 msk olivolja. Kör ihop och smaka av med salt och peppar. Din hemlagade hummus är klar!

3. Skiva aubergine och zucchini. Skär paprikorna i större bitar. Dela körbärstomaterna. Pensla grönsakerna med olja och grilla dem. Salta och peppra lätt under grillningen. Lägg upp och klicka över hummus och garnera med persilja.



Medelhavssallad med ägg, fetaost och krutonger

INGREDIENSER (För 4 personer)

1 isbergssalladshuvud
1 påse bladade blad (salladsblandning)
15-20 körbärstomater
1 gurka
bladpersilja
timjan
300 g fetaost
4 ägg
8 skivor vitt bröd
smör och rapsolja

Till dressingen:
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
flingsalt och svartpeppar

1. Koka äggen. Beräkna koktiden till 8 minuter från det att vattnet börjar koka. Spola äggen i kallt vatten, skala och dela dem i halvor.

2. Riv isbergssalladen. Skölj all sallad och bred ut den på en ren handduk för att få den så torr som möjligt. Dela körsbärstomaterna i halvor, gurkan i bitar och bladpersiljan i mindre kvistar.

3. Skär bort kanterna från brödskivorna. Skär själva brödet i sockerbitsstora bitar. Stek bitarna till krutonger i lika delar smör och rapsolja. Om man vill kan fettet smaksättas med en riven vitlöksklyfta.

4. Blanda dressingen och skär fetaosten i tärningar. Varva på fat eller i salladsskål. Toppa med dressing, krutonger och några timjankvistar.



Sommarpizza med italiensk salami

INGREDIENSER (För 4 personer)

Till degen:
1 1/2 dl ljummet vatten
1/2 paket jäst
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
4 1/2 dl vetemjöl

Till tomatsåsen:
4 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 msk vatten
1 tsk torkad oregano

Till fyllningen:
250 g mozzarella
4 tomater
2-3 paprikor
1 kruka basilika
200 g salami

1. Lös jästen i ljummet vatten och tillsätt olivolja, salt och sist vetemjöl i omgångar till en ganska lös deg. Täck över och låt degen jäsa i 30 minuter.

2. Blanda tomatpuré, riven vitlök, olivolja, vatten och oregano. Skiva mozzarellaost och tomater. Dela paprikorna i större bitar.

3. Dela degen i 4 eller 2 delar och kavla ut till 4 portionspizzor eller 2 helplåtspizzor. Lyft över degen till plåtar täckta med bakplåtspapper. Bred på tomatpuré men lämna kanterna fria, fördela osten över och lägg till sist på tomatskivor och paprikabitar.

4. Grädda mitt i 250 graders ugn cirka 6-8 minuter eller till dess att kanterna fått färg. Lägg på salami och droppa över basilikablad när pizzorna är gräddade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!