Semmelentusiaster får inte nog

De är utvalda för att de älskar semlor. Men årets semmelpanel sitter inte och väntar på fettisdagen. Hittills i år har de ätit 50 stycken och nu vill de ha fler. Speciellt ­intresserade är de av årets nyhet: wrapsemlan.

Josefin Wallin Eriksson

Josefin Wallin Eriksson

Foto: Nina Leijonhufvud

Mat & dryck2015-02-15 09:00

Alla kommer för tidigt, det är en förväntansfull och alert panel. De är utvalda bland cirka 65 läsare som svarade på en efterlysning av semmeltestare i UNT och på unt.se, Facebook och Twitter. När de slår sig ner vid provningsbordet sätter snacket i gång. Att de aldrig träffat varandra spelar ingen roll. De har ett ­gemensamt intresse.

– Mina kompisar brukar driva med mig för att jag gillar semlor så mycket, säger Josefin Wallin Eriksson, som brukar recensera de olika kaféernas semlor tillsammans med sin farmor från december till februari.

– Min pappa och jag köper semlor från de flesta bagerierna och gör våra egna rankningar, säger Fredrik Yngve, som är yngst i gänget med sina 16 år.

Redan i första momentet, då de ska bedöma semlornas utseende, noterar flera av dem med viss saknad att ingen av semlorna har trekantigt lock. Men det hetaste samtalsämnet blir förstås wrapsemlan. Kommer den att överleva 2015?
– Jag är lite tveksam, säger David Hultbom Stenvall, som tidigare arbetat som bagare men blev mjöl­allergisk och fick sluta.

Flera håller med honom om att klassiska semlor är att föredra. Men de vägrar låta sig styras av förutfattade meningar.
– Jag är öppen för att prova wrapen förutsättningslöst, säger Liisa Nilsson och ingen annan vill vara sämre.

En koncentrerad tystnad sänker sig över UNT:s butik när de ska hugga tänderna i den första semlan. Inför panelen har varje semla bara ett nummer, de får inte veta varifrån den kommer.
– Bäst hittills, skämtar Johan Nilsson och efter första tuggan.
Han som bjöd på semmelbuffé på sin 40-årsfest.

Nummer två åker fram. Semlorna är uppskurna i bitar för att panelen inte ska bli proppmätt eller må illa för tidigt.
– Semlor är ett hantverk. Det är stora skillnader på dem, ta bara storleken på locken och mängden florsocker, säger Melker Samuelsson, som tycker att semlor är så pass viktiga i livet att fettisdagen borde göras till en officiell helgdag i Sverige. Han har startat en Facebookgrupp för att få kontakt med andra anhängare till den teorin.
– Mandelmassan smakar lite som marsipangodis i Alladinasken, säger Linn Henningson.

När de blir dags att smaka på den förs­ta wrapen går de i gång.
– Mandelmassan är jättegod men brödet blir lite torrt. Det är nog svårt att behålla den vanligtvis fluffiga konsistensen när brödet är så platt, säger Mia Eriksson, som när semmelsäsongen går mot sitt slut redan börjar längta efter nästa.

Melker mittemot tillägger att fördelningen av ingredienserna är bättre på en vanlig semla. Kruxet verkar vara att semmelwrappen innehåller mycket bröd och grädden samlas i ena ändan. Men sen kommer nästa wrap in och då blir det lite andra tongångar.
– Mums, den här smakar rikligt av kardemumma och mängden bröd är mera lagom, säger Melker.
– Smaken är perfekt för en som är gravid och har sötsug, säger Linn, som snart ska föda sitt andra barn.

Men efter tredje wrappen påpekar David att han inte riktigt förstår idén.
– Wrapsemlan är visserligen lättare att ta med sig och äta på språng. Men semlor ska man njuta ordentligt av och inte bara slänga i sig i förbifarten, säger han.

När de testat wrapsemlorna färdigt, går de över till att diskutera vispad grädde och mandelmassan på semlor i allmänhet. Ingen gillar när de två ingredienserna smakar fejk eller är för söta. Ofta är det hur de olika ingredienserna matchar varandra och bildar en helhet som gör att de gillar en semla mer än de övriga.

Att årets test bestod av nio olika semlor var det ingen som hade något emot. Ingen hade fått nog och tre av dem undrade om de få ta med sig semlor hem.

Semlorna som testades:

1 Fågelsången
Betyg: 4
Pris: 22 kronor.
Ur protokollen: Finast av alla. Mycket positiv och fin smakupplevelse. Saftig bulle, för mycket florsocker på locket. Grädden känns äkta. Mandelmassan flyter ut, men är ­jättegod. Den tar jag gärna till fikat.

2 Forsa hembageri
Betyg: 3

Pris: 28 kronor.
Ur protokollen: Klassiskt snygg. Svampig bulle. Okej men inte så god mandelmassa. Lite för lös grädde, men snyggt spritsad.

3 Güntherska hovkonditori & Schweizeri (wrap)
Betyg: 1
Pris: 40 kronor.
Ur protokollen: Ser ut som en tunnbrödsrulle gjord på polarbröd. Blek. God mandelmassa men lite torrt bröd. Mycket grädde i början sen ingen.

4 4 Bageri och konditori Brantingstorg (wrap)
Betyg: 3
Pris: 33 kronor.
Ur protokollen: Är detta en fylld baguette? Mycket tuggmotstånd i brödet. Krämig och god mandelmassa med bitar i. Bra att bära med sig. Godare än den ser ut.

5 5 Landings konditori (wrap)
Betyg: 3

Pris: 39 kronor.
Ur protokollen: Lättast att äta av wrapsen. Plus för fina kardemummakorn. Smakrik mandelmassa, men för lite. Pajar inte när man håller i den.

6 6 Ofvandahls café och hovkonditori
Betyg: 4
Pris: 25 kronor.
Ur protokollen: Frasigt lock och fin färg på bullen. Nötig mandelmassa som runnit ut. Intetsägande grädde, men alla ingredienser tillsammans bildar en bra helhet. Äkta hetväggssemla.

nditori

7 Konditori Trianon
Betyg: 3
Pris: 28 kr
Ur protokollen: Jättegod mandelmassa. Klumpig mandelmassa. Luftigt bulle som är rejält urgröpt för fyllningen. Nästan för mycket grädde som förtar smaken av brödet. Hårt vispad.

8 Ica, semla från Gk-bageriet
Betyg: 2

Pris: 16,50 kr (såldes i 2-pack för 32.90 kr)
Ur protokollen: På tok för söt mandelmassa. Kemisk smak på mandelmassan. Saftig bulle men för lite kardemummasmak. Ser lite tillplattad ut. Låg höjd på semlan. Bara en semla.

9 Kafé Kardemumma
Betyg: 2
Pris: 30 kr
Ur protokollen: Stor bulle. Mycket lock. För slät mandelmassa, inga bitar. Kompakt men saftig bulle. Ser massproducerad ut. Smakar lite frukostfralla. Var är kardemumman?

24UNT
Hur såg det ut när testpanelen mumsade i sig 50-talet semlor? Och vad pratar de om mellan tuggorna? Svaret hittar du här:

Testet: Så här gick det till

Semlorna kommer från ett urval av bagerier i Uppsala. En av dem kommer från en mataffär.

Panelen får inte veta var­ifrån semlorna kommer.

De äter inte hela semlor utan delar av dem.

På de ställen där det finns semlor i olika storlekar har vi valt den mest ”normala” storleken. Priserna blir därför inte jämförbara.

Årets nyhet, wrapsemlan, är större än klassiska semlor. De köptes på ställen där de såldes dagen testet utfördes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!