Senapsmarinerad stekt strömming

4 port600 g strömmingsfiléSenapsmarinad: 1 ägg, 2 msk sötstark senap, 1 msk fransk senap, 1tsk salt, 2 dl mjölk.Panering: 1 dl ströbröd, 1 tsk salt.Dressing och garnering: 2 msk olja, 2 msk vatten, 1 msk senap, 2-3 msk klippt gräslök, tunna rödlöksringar.@4a mellanrubrik:Lax i marinad@3a text u indr.:(4 port)Saftig och god blir den här laxanrättningen. Serveras kall med sås och, naturligtvis, nykokt färskpotatis.@3c recept/indrag:600 g laxfilé med skinnet kvar@3a text u indr.:Lag: 2,5 dl vatten, 0,5 dl salt, 1 msk socker, 1 krm krossad vitpeppar, 0,5 msk krossad rosépeppar, 2-3 msk grovhackad dill, rivet skal och saft av 1citron.Sås: 3 dl gräddfil, 1 dl hackad dill, 0,5 dl klippt gräslök, 2 tsk torkad smulad dragon, 1 krm socker, 1 krm smulad fiskbuljongtärning, 1 msk senap, 1 tsk vinäger, 0,5 krm mald vitpeppar.@3a text:Koka upp vatten och rör ner salt, socker, vitpeppar, rosépeppar, dill, det rivna skalet samt saft av citron. Låt lagen svalna. Lägg laxen i en trång bunke med skinnsidan upp. Häll på lagen. Låt den ligga kallt 30-40 min. Ta upp och torka av laxen och lägg den på ugnssäkert fat. Stek i ugn vid 225 grader 15-20 min. Kontrollera efter 15 min om fisken känns fast. Låt laxen kallna. Lägg upp den på fat. Garnera med fräscha dillvippor och tunna citronskivor. Servera med såsen (som fått mogna en stund i kyl först), nykokt färskpotatis och grönsaker.@4a mellanrubrik:Ugnskokt lax@3a text u indr.:(4-6 port)Praktisk lösning med foliekokt lax i ugn som sedan serveras kall.@3c recept/indrag:1,5 kg hel lax1 tsk salt, 1 tsk örtagårdskrydda eller liknandedet gröna från 1 purjolök2 dill- och 2 persiljekvistar,rivet skal av 0,5 citron2 skivor citron, 5 krossade vitpepparkorn@3a text u indr.:Rensa och skölj fisken. Ta bort fenor och huvud. Gnid in fisken in- och utvändigt med salt och örtkrydda. Smörj en bit folie stor nog att svepa om fisken. Lägg laxen mitt på. Snitta, skölj och strimla det gröna på purjolöken och blanda med hackade dill- och persiljekvistar och citronskal. Lägg blandningen plus citronskivor och pepparkorn i buken på fisken. Vik om folien till ett tätt paket. Lägg det i en långpanna. Sätt in i nedre delen av ugnen vid 200 grader 40-45 min. Väger laxen runt 2 kg så lägg till ca 10 min till. Låt laxen ligga kvar i folien cirka 10 min. Lyft sedan av skinnet. Låt den kallna helt. Lägg upp på fat och garnera med dillvippor, citronskivor och även kanske skalade räkor och röd storkornskaviar. Servera med nykokt färskpotatis och såsen från förra receptet som passar in även här.Rimmad färsk gurka är gott till rökt lax, kassler eller skinka: Skölj och skiva fint 1 färsk gurka (ca 500 g) och blanda med2 tsk salt. Låt stå 3-4 timmar. Pressa ur all vätska. Vispa 1,5 dl mellangrädde lätt och smaksättmed saften av 0,5 citron och 1 tsk socker. Blanda ner gurkan och smaka av med salt och nymald vitpeppar.@3a text:Jordgubbar och midsommar hör bara ihop. Det sitter djupt rotat i vår svenska folksjäl. Att äta precis som de är tillsammans med bara lite mjukvispad grädde . Det är gott nog men här kommer också recept på en tårta.@4a mellanrubrik:Jordgubbsmoussetårta@3a text u indr.:(ca 10 bitar)@3c recept/indrag:100 g margarin eller smör rumstempererat175 g mandelmassa2 ägg1 msk vetemjöl1 dl flagad mandel1 l jordgubbar@3a text u indr.:Mousse: 4 gelatinblad, 2 ägg, 1 dl socker, 4 dl vispgrädde, 2 dl mosade jordgubbar.@3a text:Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan ner i en bunke och mixa ihop den med margarinet. Rör ner ägg ett i taget. Tillsätt mjöl. Lägg smeten i smord form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter beströdd med den med den flagade mandeln. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt kallna. Skölj och rensa jordgubbarna och halvera dem. Ställ dem i rad längs kanten på formen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädden. Smält gelatinet i egen fuktighet på svag värme. Häll gelatinlösningen under vispning ner i äggsmeten. Vänd ner grädden. Blanda ner mosade jordgubbar. Häll moussen i formen. Låt stå kallt minst 4 timmar eller över natt. Garnera med små hela jordgubbar.@7a bildtextupptakt:Matjessill och nykokt färskpotatis, mat som många av oss förknippar med midsommar. Och så vill vi ha jordgubbar. Goda precis som de är tillsammans med lite gräd-de, men för den som vill baka en tårta med de söta bären finns recept på det.@6d bildbyline:IngegerdSkogwik@6e vinjettord:Mat

Mat & dryck2000-06-21 00:01
Vispa ihop ingredienserna till marinaden. Lägg i strömmingen. Låt ligga 4-5 timmar eller över natt allra helst. Ta upp strömmingen ur marinaden och låt den rinna av ordentligt. Vik den så att den ser hel ut. Blanda ströbröd och salt. Vänd den i paneringen. Hetta upp lite fett i stekpannan och stek strömmingen cirka 3 min per sida. Låt den kallna. Lägg upp på serveringsfat. Skaka ihop dressingen och droppa den över strömmingen. Garnera med tunna lökringar och några hela strån gräslök.
Strömmingsfiléerna kan ätas både kalla och varma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!