Servera sensommartårtan med bär på ett nytt sätt. Varva bär och frukt med frisk vit chokladkräm, och sockerkaka i ett snyggt glas. Smaksätt och toppa med rålakritsströssel – gör ditt eget strössel genom att mortla rålakritsstång.
4 skivor sockerkaka
4 dl färska jordgubbar, hallon, blåbär och lingon
2 msk svartvinbärsmarmelad
½ tsk rålakritsströssel
Vit chokladkräm
2 dl cremè fraiche
30 gram vit choklad
1 krm lakritspulver
smaka av med salt
Jordgubbkompott
1 liter jordgubbar
½-1 dl syltsocker
1-2 msk pernod eller pastis
Så gör du:
1. Smält den vita chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikro. Rör först ut lite av cremè fraichen i chokladen, och vispa sedan ner all cremè fraiche. Smaka av med lakritspulver och salt.
2. Blanda jordgubbar och socker i en kastrull. Koka upp under omröring och låt sedan koka kraftigt ett par minuter tills sockret har lösts upp. Smaka av om det behövs mer socker, kompotten ska vara ganska syrlig. Dra av plattan och tillsätt pernod.
3. Dela sockerkakan i grova kuber.
4. Skiva eller dela jordgubbarna i bitar.
5. Varva kräm, sockerkaka, kompott, bär och frukt i små likörglas eller liknande. Beräkna ungefär ½ msk marmelad och 2 msk kompott per glas – annars blir det för sött. Strössla sparsamt med rålakrits mellan varje lager.
6. Garnera med rålakritsströssel vid servering.