Skaldjursstuvning på risbädd

4 portPå gul risbädd hälls en läcker skaldjursstuvning. Garnera med musslor i sina skal.2 msk margarin1 liten gul lök1 tomat, skållad, skalad och urkärnad1 tsk socker1 fiskbuljongtärning3 msk idealmjöl0,5 dl vitt vin3,5 dl grädde2 msk spad av kräftstjärtlagen1 krm citronpeppar200 g kräftstjärtar i lag200 g frysta och tinade blåmusslor i skal (eller motsvarande mängd musslor på burk)Ris: ris och vatten till 4 port, 1 tsk fint hackad syltad ingefära, 1 hönsbuljongtärning, gurkmejaTill garnering: morot, purjolök

Mat & dryck2000-09-28 00:01
Koka riset i vatten tillsätt hönsbuljongtärning, ingefära och gurkmeja den tid som förpackningen anger. Skala och finhacka löken. Skålla tomaten (skär ett kryss i tomatens undersida och doppa i kokande vatten) skala den, dela och kärna ur den. Tärna tomatköttet fint.
Smält margarin i en gryta. Fräs lätt lök, tomat och socker utan att det tar färg. Smula ner buljongtärningen och strö över mjölet. Rör om. Späd under omrörning med vin, grädde, spad från kräftstjärtarna och smaksätt med citronpeppar.
Låt småkoka på svag värme drygt 5 min. Lägg ner kräftstjärtar och ta musslorna ur sitt skal och blanda ner dem. Låt allt bli hett utan att koka.
Servera med riset, skalad och tunt skuren morot (ta potatisskalaren till hjälp och ”skala” av längsgående band som skärs i tunna strimlor) och likaså tunna band av det gröna på purjolöken. Förväll morot och purjo i vatten helt kort. Spola av i kallt vatten. Garnera med grönsakerna. Låt gärna några musslor finnas kvar i sina skal och dekorera med dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!