Skaldjurstårta

(12-14 bitar)Botten: 200 g kavring, 75 g smält margarinFyllning: 600 g frysta räkor med skal /tinade100 g kräftstjärtar i saltlag2 x 250 g kesella2 dl creme fraiche2 dl mellangrädde4 msk klippt dill3 msk klippt gräslök0,5 dl finstrimlad blast från färsk lök eller vårlök1 tsk örtsalt1 krm socker1 krm citronpeppar0,5 smulad/riven fiskbuljongtärning2 msk hummerfond (flaska)2 krm örtagårdskrydda50 g röd stenbitsrom6 gelatinblad + 1 msk vattenGarnering: ca 200 g kallrökt lax i tunna skivoroskalade räkorcitronskivorgräslök

Mat & dryck2001-06-21 00:01
Finfördela kavringen i mixer eller matberedare eller finhacka den. Blanda med smält fett. Tryck ut blandningen i botten på en rund form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Ställ kallt. Skala räkorna och låt kräftstjärtarna rinn av. Ställ kallt.
Blanda kesella med creme fraiche, dill, gräslök, strimlad blast, kryddor, hummerfond, fiskbuljongtärning och rom. Vispa grädden och rör ned den. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 min. Ta upp dem och smält dem på svag värme med vatten. Rör ner lösningen i fyllningen och vänd om ordentligt.
Ta ut formen och häll i fyllningen. Släta till ytan. Ställ tårtan kallt minst 5 timmar men allra helst över natt. Ta bort kanten på formen. Lägg upp tårtan på fat. Garnera runt om med rullade delade laxskivor och små citronskivor. Lägg några oskalade räkor på tårtan och gräslöksstrån.

Vin ihop med strömming kanske inte passar alla smaklökar men pröva! Det blir gott! Ska serveras kall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!