Skomakarlåda

500 g oxfilé (eller utskuren biff)salt, nymalen peppar100 g bacon1 liten finhackad gul löksmör till stekningTill potatismoset:3/4 kg potatis2,5 dl mjölksalt, nymalen pepparen aning muskotsmör

Mat & dryck1998-11-24 13:21
Börja med att skala potatisen och koka den som vanligt.
Putsa köttet rent från fett och hinnor. Skär det i fyra eller åtta skivor allt efter tycke och smak. Platta ut köttbitarna med knutna handen.
Finhacka löken och skär baconen i smala strimlor.
Nu är det dags för potatismoset. Pressa den färdigkokta potatisen och tillsätt lite smör.
Späd lite i taget med mjölken som du värmt upp. Rör och vispa flitigt så moset blir luftigt.
Krydda.
Lägg smör i stekpannan och låt det bli nötbrunt. Lägg i köttet och låt det steka bara någon minut på var sida.
Salta och peppra.
Köttet skall vara rosafärgat inuti och får inte likna en skosula. Lägg köttet gärna i varma
portionsformar. Lägg mer smör i stekpannan och fräs upp lök och bacon.
Tag ett par varv med pepparkvarnen över och lägg fräset på köttet.
Skeda upp potatismoset vid sidan om och lägg tunna skivor av färsk gurka på båda sidor och en persiljekvist på potatismoset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!