Smördegsknyten med parma- och fetaostfyllning
( 4 pers varav 1 glutenfri)1 pkt smördegsplattor (6st)1 pkt glutenfri smördeg (använde bara halva)200 g fetaostca 6 skivor parmaskinka (stora skivor)1 brk creme fraichedrygt 1/2 kruka färsk basilika (cirka 8 blad till knytena resten till såsen och dekoration) ca 6 soltorkade tomater i vitlöksolja1 ägg (till pensling)1 klyfta vitlöklite pressad citron (efter smak)
2. Finstrimla alla ingredienser och blanda ihop dem till en smet. Använd lite av oljan från soltorkade tomaterna till smeten. Rör i 4 msk creme fraiche. Använd inte salt eller peppar det är så mycket smak ändå, fetaosten är salt.
3. Lägg en klick av smeten i mitten på smördegsplattorna och vik i hop. Pensla med lite ihopvispat ägg och stoppa in i ugnen. Grädda på ca 200 grader i ca 12 minuter.
4. Jag gjorde en lätt sås till knytena på creme fraichen och basilikan som blev över. Mixa creme fraichen med en handfull basilika (ca 1 dl hela blad), en en klyfta vitlök och lite pressad citron. Det blir fräscht till det kryddiga smördegsknytet.
5. Servera gärna med en vanlig grönsallad med äpple och grovriven morot.
PS. Glutenfri smördeg är i tjockare plattor än vanlig smördeg och är kladdigare att kavla ut. Den tar några minuter extra att grädda.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!