Snabbgravad lax med kall örtsås

4 pers600-700 g färsk lax1 msk salt1 msk socker1 msk grovkrossad vitpeppar3 msk hackad dillTill grillningen:2 msk rapsolja1 tsk chiliflakesTill såsen:2 dl matlagningsyoghurt1 msk fransk senap1 msk vittvinsvinäger2 msk hackad gräslök2 msk hackad dillsalt och vitpeppar

Mat & dryck2004-06-17 11:25
Se till att laxen är helt benfri. Blanda salt, socker, grovkrossad vitpeppar och hackad dill. Gnid in fisken med kryddblandningen och låt den ligga kallt minst 6 timmar. OBS! Det här är snabbgravning som kräver att fisken tillagas före servering.
Förbered den kalla såsen. Blanda helt enkelt alla ingredienser och avsluta med salt och vitpeppar.
Tänd grillen. Torka av laxen, dela den i portionsbitar men låt skinnet sitta kvar. Vänd bitarna i rapsolja och låt fisken rinna av innan den läggs med skinnsidan uppåt på kallt, väl rengjort grillgaller. Grilla laxen ett par minuter, vänd och grilla ytterligare cirka 3-4 minuter. Skinnet kommer att bli bränt, kanske till och med fastna, men det spelar mindre roll då det i alla fall plockas bort före servering.
Lägg upp fisken med köttsidan uppåt, den blir i regel finast, och krydda lätt med chiliflakes. Bjud laxen med kall yoghurtsås, kokt färskpotatis och salladsgrönsaker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!