Snabbmat för barnfamiljen

Magnus Fasth som är inne på sin tredje föräldraledighet har utvecklats till en riktig smakletare för barnens skull. Han kan också konsten att laga mat snabbt för att de inte ska bli otåliga.

Foto: Emma Eriksson

Mat & dryck2009-11-05 09:01
- När jag var singel lagade jag riktigt kryddstarka rätter. Men det fungerar inte nu. Barnen gillar inte när maten är för stark. De vill ha mycket smaker men det ska inte vara heta rätter, säger Magnus Fasth, som bor i Uppsala och har lagat mat sedan han flyttat hemifrån.
Någon matlagningsnörd är han inte och han har aldrig funderat på att bli kock men graderar sitt matintresse till lite större än normalt. Han improviserar gärna och byter ut receptens råvaror utifrån vad han har hemma, han hittar på egna recept eller följder de som redan finns. Hans filosofi är att inget recept är tillräckligt bra för att inte kunna bli bättre.
För att inte glömma bort ny rätter som han lagat sig fram till har han startat bloggen matlyckan.blogspot.com.
- Det är lika enkelt som att skriva ner recepten i en bok. Och det finns ju ingen anledning att inte dela med sig, säger han, när han just lagt ettåriga Signe att sova i vagnen.

I dag ska han laga tre familjerätter. Och snabbt ska det gå. Det blir en pastarätt, en fisksoppa med bacon och en lammgryta med lammkorv.
Klockan på köksväggen visar kvart över elva på förmiddagen. Halv tolv ska lammgrytan vara färdig. På två minuter har han hunnit hacka lök och fått ner den i grytan för att svettas med margarinet/fettet.
- Själva matlagningen är rolig, även till vardags. Det är allt det där andra som att handla, diska och plocka undan som inte är särskilt kul, säger Magnus Fasth och lägger ner syltlökar i grytan.
Jakten på smaker har lett honom till syltlökarna. De ger en pikant sötstark smak på rätterna utan att brännas i munnen. Oliver är en annan smakbomb som hans barn gillar. I dag använder han urkärnade för att det sparar tid.

Andra knep för att underlätta köksarbetet är att göra om rester till en ny rätt dagen efter eller att laga två pajer samtidigt i stället för en. Att barnen gillar ketchup sticker han heller inte under stolen med även om han själv inte tycker att det är favoritsåsen. Att reda av såser med ost i stället för mjöl tycker han ger en smakvinst och curry är en användbar krydda.
Familjen Fasth är allätare, men färdigmat är inte deras grej.
- Nä, vi lagar inte så himla mycket halvfabrikat. Men kroppkakor tycker jag är en bra färdigrätt, säger Magnus Fasth och skär lammkorven och lägger ner i grytan. Lite balsamvinäger på det hela och sista ingrediensen är i. När grytan kokat ihop har det gått exakt 14 minuter.

TRE SNABBA RECEPT FÖR BARNFAMILJEN

Lammfärsgryta
( ca 6 pers)
2 gula lökar
1 msk hackad vitlök
2 msk olivolja 
1 tsk curry
1 tsk mynta
400 g lammfärs
2,5  dl Oatly / matlagningsgrädde
2 msk tomatpure
1 msk grönsaksfond
1 tsk balsamvinäger
20 urkärnade kalamataoliver
100 g syltlök
300 g lammkorv
Gör så här:
Finhacka löken och skär lammkorven i centimeterstora slantar. Stek löken i oljan utan att den tar färg. Tillsätt curry och mynta och stek någon minut. Tillsätt lammfärsen och stek tills färsen är genomstekt. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka ihop några minuter. Servera med ris eller klyftpotatis.


Orange pasta med crabsticks

( 4 pers)
1-2 tsk hackad vitlök 
2 msk olivolja
2 grovrivna morötter
1,5 dl grädde
1 dl vatten
1 dl vitvin
2 tsk curry
1 msk ketchup
1 krossad fiskbuljongtärning
1 tsk timjan
16 grovt hackade crabsticks

Gör så här:

Stek vitlöken i oljan utan att den tar färg.
Tillsätt morötterna (helst rivna i långa strimlor) och stek någon minut till.
Tillsätt allt utom crabsticks och låt puttra i 10 minuter.
Blanda såsen med 300 g kokt pasta (okokt vikt) vänd ner de hackade crabsticksen.

Torsksoppa med bacon

(4 pers)

2 msk olivolja
2 st små hackade lökar
1/2 grovriven zucchini
1 tsk timjan
1 tsk mejram
1/2 paket bacon
1,5 dl vitt vin
5-6 dl fiskbuljong
2 stora rivna potatisar
400 g torsk

Gör så här:
Stek lök och zucchini på ganska hög värme, det ska inte vätska och de ska inte ta färg.
Tillsätt kryddor och bacon. Stek 2-3 minuter.
Tillsätt vin, 3 dl buljong och den rivna potatisen. Låt koka i 15-20 minuter tills potatis kokat sönder.
Späd med ungefär 3 dl fiskbuljong till önskad konsistens.
Tillsätt fisken i 3 cm bitar och koka ytterligare 3 minuter.

Servera med ett gott bröd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!