– Hallå Susanne, vi har nog kört fel.
På vägen mot gårdsbageriet ringer vi och ber om en vägbeskrivning.
– Fortsätt bara tills ni ser en skylt med Sussies Gårdsbageri, svarar Susanne Lindqvist i mobilen.
För den som inte är hemmastadd i trakterna är de små vägarna och avfarterna förvillade lika. Men snart kommer vägledning. Den som vill handla lokalt producerad mat i Uppsala med omnejd ska inte behöva köra vilse. Journalisten Anette Gärdeklint Sylla har fått i uppdrag att samla in material till en matkarta.
Vi hittar dem båda i Bälsunda, tolv kilometer öster om Örsundsbro, i en ombyggd magasinsbyggnad som är Susanne Lindqvist nystartade gårdsbageri. Susanne är i färd med att kavla ut degbullar på bakbordet, det ska bli knäckebröd, och Anette fotograferar.
– Det är ett riktigt toppenjobb som jag har. Vilken Sörgårdsidyll, säger Anette Gärdeklint Sylla som från början skulle kartlägga ett 50-tal lokala producenter men nu är antalet uppe i ett 70-tal.
Projektet bara växer och kanske blir det ännu fler innan kartan är färdig. I går hann hon med bagare Fabian Flink i Enköping, Vreta kaningård, Domta grisen, Vallgarns gårdsmejeri och Härnevi plantskola.
– Även om jag är dötrött när jag kommer till den sista på kvällen så blir jag pigg av människors engagemang och kvalitetstänkande, säger Anette Gärdeklint Sylla och borstar bort lite mjöldamm från sin svarta skjorta.
Flera av matproducenterna har andra jobb vid sidan om men Susanne Lindqvist, som främst satsar på surdegsbröd, tänker sig att kunna leva på sin nya verksamhet i framtiden.
– Jag har alltid tyckt om att baka och arbetat som bagare i åtta år på en konferensanläggning. Men så kände jag att det var dags för något nytt och det var bra tajming, säger Susanne Lindqvist.
Hennes fyra döttrar har blivit vuxna men innan Susanne tog steget fullt ut reste hon runt och tittade på andra gårdsbagerier i Sverige. Kan de så kan jag, tänkte Susanne och byggde om ett gammalt magasin på gården till bageri.
Susanne Lindqvist och hennes make är även spannmålsbönder, förut hade de grisuppfödning men lönsamheten blev för dålig, numera jobbar han på Arlanda och är bonde på fritiden. Hon har inga anställda men att jobba ensam är inget problem.
– Tidigt på morgonen har jag inte ens radion på. Sen kommer kunder och då pratar jag med dem, ibland är det nästan lite samlingsplats för grannarna här, säger Susanne Lindqvist som både har fasta beställningar och försäljning i sin gårdsbutik.
På söndagarna har hon stängt och då jobbar hon inte, möjligtvis sätter hon en deg. Men det räknar hon inte som jobb.
– Jag har träffat så många modiga människor, de brinner verkligen för maten som de producerar. Flera av dem har lämnat fasta jobb, som rörmokare, läkarsekreterare, och kastar sig in i det okända. Ibland förstår jag inte hur de vågar, säger Anette Gärdeklint Sylla, när Susanne går ut i butiken för att ta hand om tre damer som vill köpa bröd.
Anette har nyligen flyttat tillbaka till Sverige efter att ha bott två år i Kenya, och är van att bli igenkänd av den lokala tomatodlaren. Att få ett ansikte på den som producerat maten, gör att det blir roligare att handla och äta.
– Det är som att få en fin present från en vän, säger hon.
RECEPT
Knäckebröd
INGREDIENSER (ca 20 st små kakor):
5 dl vatten
25 g jäst
0,75 l grovt rågmjöl
0,5 l vetemjöl
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl linfrö
0,5 dl solroskärnor
2,5 tsk salt
GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda allt utom saltet och låt gå i degblandare eller blanda för hand i 10 min. 2. Blanda i saltet och arbeta degen ytterligare några min.
3. Låt jäsa 30 min, väg upp lika stora bitar cirka 50 g och låt jäsa 15 min.
4. Kavla ut runda kakor, sista gången med kruskavel och grädda i 200 grader i cirka 8 minuter.
Frukt- & nötbröd
INGREDIENSER (4 st):
Blötlägg: 500 g russin
250 g torkade aprikoser
Fördeg:
20 g jäst
400 g vatten
200 g grovt rågmjöl
200 g grovt grahamsmjöl
Deg:
400 g filmjölk
50 g jäst
800 g vetemjöl
150 g grahamsmjöl
150 g sirap
1,5 dl rapsolja
250 g valnötter
250 g hasselnötter
1 stort äpple
30 g salt
GÖR SÅ HÄR:
Steg 1. Lägg russin och aprikoser i en bunke och täck med vatten, låt stå i 5 timmar eller över natten. Blanda ihop ingredienserna till fördegen och låt den stå i kylen om den ska stå över natten, eller framme i cirka fem timmar.
Steg 2: Blanda ihop filmjölk, jäst, mjölerna, sirap, olja och fördegen och blanda allt cirka 10 minuter till en deg. Blanda i äpplet skuret i tärningar och nötter och till sist saltet, se till att allt blir ordentligt blandat. Låt jäsa 30 minuter och lägg sedan upp degen i formar (degen ska vara kladdig), låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i 200 grader i cirka 40 minuter. Brödets innertemperatur ska vara 98 grader.
Kumminbröd med kaffesmak
INGREDIENSER (ca 5 st):
Skållning:
120 g linfrö
400 g fint rågmjöl
18 g kummin
600 g hett kaffe
Steg 2:
600 g vatten
500 g fint rågmjöl
60 g jäst
900 g vetemjöl
250 g mörkt muscovadosocker
40 g salt
GÖR SÅ HÄR:
1. Skålla linfrö, rågmjöl och kummin i det heta kaffet. Låt stå tills det svalnat.
2. Blanda i alla ingredienser utom salt.
3. Kör i degblandare eller blanda för hand i cirka 10 minuter. Blanda i salt och blanda i ytterligare 3 minuter. Låt jäsa 30 minuter.
4. Lägg upp degen i formar och låt jäsa i ytterligare 45 minuter.
5. Grädda bröden i 200 grader i cirka 40 minuter.