Solrosformat bröd med örter

150 g margarin eller 1,5 dl flytande margarin5 dl vatten50 g jäst för söta degar eller 50 g jäst (den vanliga)2 tsk salt2 msk flytande honung1,5-2 msk hackade örter t ex oregano, basilika, persilja1-1,5 dl riven lagrad ostca 14 dl ljust matbrödsmjölPensling: Vatten, örter, riven ost, solros- eller sesamfrö

Mat & dryck2000-06-29 00:01
Smält fettet om fast margarin används. Annars häll det flytande i en kastrull. Häll på vatten och ljumma till 37 grader.
Smula jästen i degbunken och häll över degspadet. Rör om så att den löser sig. Tillsätt salt, honung, örter, riven ost och mjöl till en smidig deg.
Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Ta gärna upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta in mjöl. Man känner lättare när degen blir lagom stadig. Ta inte allt mjöl på en gång. Lägg tillbaka degen i bunken.
Tips! Det är lättare att baka ut en lösare deg. Och det är lättare att rädda en lös deg genom att knåda in mer mjöl än en för hård deg.
Byter man ut den mjölsort som står i receptet kan det i bland behövas mer eller mindre mjöl beroende på att olika mjölsorter suger åt sig olika mängd vätska.
Täck över degen och jäs den ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den lätt.
Dela degen i två lika stora delar. Forma den ena delen till en stor rund kaka. Lägg den på bakpappersklädd plåt.
Dela den andra delen i 16 bitar. Trilla dem till runda bullar. Lägg dem runt kakan men inte för glest. Låt jäsa övertäckt 30-45 min. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla brödet med vatten och strö över örter, riven ost och frön. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Låt svalna under bakduk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!