Solrosfröbröd
Cirka 13-15 dl vetemjöl, helst special 7 dl vatten, fingervarmt till färskjäst eller cirka 45 grader till torrjäst.1/3 pkt jäst eller 1/3 påse (torrjäst) 1 msk honung2 tsk saltEv kryddning: 1 msk mald brödkrydda eller mald pomerans/anis/fänkål/koriander (prova fram din egen smakkombination)1/2 dl vetegroddar och/eller skalade sesamfrön.1 dl rostade solrosfrökärnor
Lägg en duk över degen, låt stå och ge jästen en chans att jobba. Det ska vara dragfritt och varmt. Lyft av duken efter 20-30 minuter och slå ner degen med fingertopparna. Det gör att jästen kan börja att jobba en andra vända och utvinna mer smakämnen.
Efter ytterligare 20 minuter är degen spänstig nog att vändas ner på mjölat bakbord och knådas ihop ordentligt. Dela i tre delar och forma varje till en limpa. Lägg dem på plåten. Strö på tunt med vetemjöl och skär tre fyra parallella snitt längs limpan. Låt jäsa på plåten. Det är nu som slutresultatet avgörs. Jäs till dubbel storlek men inte mer.
Förvärm under tiden ugnen på 250-260 grader. Sätt in plåten med limporna och ställ en grund skål med kokande vatten undertill. Skvätt gärna in någon deciliter vatten på ugnens botten.
Låt den höga hettan jobba i så där 5-8 minuter. Sänk temperaturen till 225 grader. Grädda tills brödet är lite brunt och låter ihåligt när man knackar på det ovan och under, cirka 35 minuter. (Bäst är att använda en instickstermometer och baka tills innertemperaturen är 97 grader.)
Ta ut limporna ur ugnen och låt dem vila någon halvtimma för att "sätta sig". Perfekt till den hemlagade pomeransmarmeladen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!