Spanska sommarsmaker
Det spanska köket är en riktig blandning. Här möts afrikansk och europeisk matkultur, speciellt i de södra delarna av landet. Resultatet är smakrikt och kryddigt. Spansk mat passar dessutom särskilt bra nu under sommaren.
Paella är festmat som lätt kan göras till stora sällskap.
Foto: Dan Strandqvist
Marulken är, med sitt fasta kött, utmärkt att grilla. Tänk bara på att göra rent grillgallret ordentligt och att inte ha det över värmen i väntan på fin glöd. Till skillnad mot kött ska fisk läggas på kallt galler, allt för att fisken ska hålla ihop när den lyfts av.
Det genuint spanska köket är, alla turistorter till trots, ganska okänt för många svenskar. En och annan kanske har vågat sig ut på landsbygden och smakat på lokala maträtter, men i stort har den spanska kokkonsten stannat inom landets gränser. Spansk matkultur uppvisar stor bredd. I norr påminner den i stort om den sydfranska för att i söder ha stora likheter med det arabiska köket, vilket innebär smaksättning med exempelvis fikon och annan exotisk frukt. Till och med kaffe kan förekomma som krydda i såser till kött.
Potatis, ägg och olivolja är grunden för en vardaglig tortilla. Denna enkla potatisomelett serveras över hela landet och är en uppskattad vardagsmat som numer klassas som nationalrätt. Många gånger kompletteras tortillan med en eller flera vitlöksklyftor, och är man riktigt på humör kan den i praktiken innehålla vad som helst. I sina mest djärva former travas flera tortillas på varandra ungefär som en tårta. Mellan omeletterna läggs skinka, paella eller enbart majonnäs, men då har man för länge sedan lämnat avdelningen vardagsmat.
Paella hör till de rätter som egentligen saknar ett riktigt recept. I Spanien finns lika många kockar som åsikter om hur en äkta paella ska se ut och smaka. Ett har de dock gemensamt, den vida pannan i vilken maten lagas. Ris, saffran, kyckling, skaldjur, ärtor och tomat är den vanligaste grunden i paella, men det finns varianter med allt från småvilt till stor hummer.
Skaldjuren i paellan läggs i allmänhet i med skal och allt. Det kan tyckas märkligt att man ska behöva gräva med fingrarna i maten, men det har sin förklaring. Skaldjuren ska bli varma, men absolut inte sega. Oskalade skaldjur bibehåller sin spänst längre, men viss försiktighet bör man ändå ha skaldjur som redan är kokta en gång ska aldrig varmhållas eller upphettas för länge.
Några ord måste förstås också ägnas den spanska tapaskulturen. Tapas är små munsbitar av kött, fisk, skaldjur, grönsaker eller bakverk. I praktiken vad som helst som går att stoppa i munnen utan bestick eller andra redskap.
En tapasgrund kan vara sardin i olja och tomat, lufttorkad skinka, oliver och kapris samt friterad bläckfisk och räkor. Har man råd, tid och lust kan en tapasbuffé byggas ut i all oändlighet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!