Sparrisrisotto med räkor
(4 port)350 g grön sparris2 dl arborioris (det klassiska risottoriset) eller avorioris (passar också bra till risotto)5-6 dl buljong (vatten +hönsbuljongtärningar)1 liten gul lök1-2 msk olja0,25 g saffran upplöst i lite buljongeventuellt 0,5 dl vitt vin600 g frysta räkor med skal, tinade3-4 msk hackad dill1 tsk rivet citronskal
kastrull. Späd med 1 dl av buljongen och låt koka in. Späd nu under omrörning med resten av buljongen i omgångar. Låt buljongen koka in efter varje spädning. Riset ska sjuda och inte koka. Efter ca 15 min blandas saffranet ner i riset. Vill man ha med vin så blanda det med lite av buljongen och späd mot slutet av kokningen. Riset är färdigt efter cirka 20 min, det ska då vara krämigt. Exakt när det gäller buljongen är svårt att ange, beror på värmen på plattan och på kastrullen (hög eller vid). Späd eventuellt med lite vatten om mer vätska behövs. Blanda ner sparris, räkor, dill och citronskal i den färdiga risotton. Servera genast.
Andra sätt att servera sparris
Grön sparris kan ätas rå, friteras, wokas eller bara långsamt stekas i god olja. Den har kraftigare smak än den vita och passar att kombinera med olika smaksättningar. Citron och salt passar alltid, liksom färsk ingefära, tomat eller vitlök.
Den vita sparrisen kan man servera med smält smör och lite curry, rört citronsmör, hollandaisesås eller någon annan smörsås.
Sparris går utmärkt att äta tillsammans med kött- och fisk-rätter. God i soppa, gratäng, paj och sallad. Om man får sparris över så kan man t ex gratinera den med riven lagrad ost.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!