Speltbröd
(cirka 20 stycken)Du behöver: våg Raskdeg (kallas degen som blandas i förväg för jäsning)5 dl vatten30 g jäst600 g speltvetemjöl, sammasak som dinkelBortgörning (kallas det man blandar i raskdegen)300 g vetemjöl special20 g salt15 g olivolja
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda bortgörningsingredienserna med raskdegen. Ta upp och knåda i 10 minuter. Lägg tillbaka i bunken och låt vila i 20 minuter. Ta upp degen och dela i 20 delar. Runddriv, det vill säga rulla till bollar. Kavla ut dessa till kakor så att de blir cirka 10 centimeter i diameter. Lägg på plåt och nagga med gaffel. Låt jäsa i 10 minuter. Grädda cirka 10 minuter.
Fotnot: Speltmjöl kan vara svårt att hitta men finns bland annat hos Tant Gröns skafferi i Hågaby.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!