Spenatpaj med bacon och valnötter
(4 port)Pajdeg: 3 dl vetemjöl, 75 g margarin, 0,75 dl kesella, 1 krm äppelcidervinäger, 1 krm örtkryddaFyllning: 1 gul eller röd lök, 1 pkt bacon cirka 150 g, 1 pkt fryst bladspenat (halvtinat) 250 g, olja/flytande margarin, 1 tsk salt, 1 krm nymald svartpeppar, 1/2 tsk krossad rosépeppar, 3 ägg, 1,5 dl standardmjölk eller matlagningsgrädde, 1,5 dl crème fraîche med örter, cirka 40 g valnötter, 2 dl riven lagrad ost
Gör pajdegen i matberedare eller för hand. Vira in i plastfolie och lägg kallt cirka 1 timme. Kavla eller tumma ut pajdegen i pajform som är cirka 27 cm i diameter. Nagga botten och tryck upp kanterna med gaffel. Ställ kallt cirka 40 minuter
eller 20 minuter i frys. Skala och strimla löken fint. Klipp baconet i bitar. Fräs lök och bacon till lätt brynt färg. Låt rinna av på hushållspapper. Fräs spenaten (skär eventuellt spenatblocket i bitar) i olja/flytande margarin tills den är torr. Salta och tillsätt pepparsorterna. Låt svalna av. Förgrädda pajskalet i ugn vid 225 grader cirka 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader. Vispa samman ägg och vätska. Fördela spenat, bacon, lök och valnötter i pajskalet. Strö över osten. Häll på äggstanningen och grädda pajen klar i 200 grader cirka 30 minuter
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!